Krig og uroligheter

Protestene mot Hamas tiltar i styrke på Gaza

Palestinere i Beit Lahia, en by nord på Gazastripen, har tatt til gatene for å protestere mot Hamas. Med slagord som "Ned med Hamas!", "Barna vil leve" og "Frigi gislene!" gir demonstrantene en sjelden og modig offentlig utfordring av Hamas' styre. Protestene er i seg selv lovende, ikke minst fordi demonstrantene ser frigivelsen av gislene som et avgjørende skritt mot fred, og slagordene reflekterer en bredere frustrasjon over Hamas' beslutninger som har forlenget konflikten. Et annet positivt tegn er at Hamas framstår så svekket at protestene ikke blir slått ned på.

De startet tirsdag og fortsatte med økt styrke onsdag. Offentlige protester mot Hamas er en sjeldenhet på Gazastripen, men nå sees tusenvis av palestinere i gatene både i byen Beit Lahia og i Shijaiyah-området i Gaza by. De fordrevne innbyggerne nord i Gaza demonstrerer mot krigen, og de klandrer ikke bare Israel for situasjonen de står i. De vil ganske enkelt ha terrororganisasjonen Hamas vekk.

Ifølge israelske Ynet News er flere demonstrasjoner på trappene:

Ytterligere protester er angivelig planlagt i områder med betydelig Hamas-tilstedeværelse, inkludert al-Saraya-plassen i Gaza by – der Hamas holdt gisselfrigjøringsseremonier – samt Jabaliya flyktningleir og Bani Suheila-plassen i Khan Younis, sør i Gaza.

Hamas har anklaget Israel for å orkestrere protestene, mens statsminister Benjamin Netanyahu hevdet: «Demonstrasjonene viser at politikken vår fungerer».

Det som i alle tilfelle stemmer, er at demonstrantene deler israelernes oppfatning av Hamas-ledelsen. Det ble ikke spart på kritikken mot Hamas-leder Osama Hamdan under demonstrasjonene, der demonstranter hånet Hamdan for å framholde «palestinsk standhaftighet» på trygg avstand i utlandet.

Demonstranter bar skilt med «Våre barns blod er ikke billig» og «Stopp krigen nå», mens en gruppe unge menn ropte: «Hamas ut, Hamas må gå».

Demonstranter ga Hamas skylden for at de var fordrevet, og sa at raketter skutt mot Israel fra nærliggende områder provoserte gjengjeldelsesangrep som tvang dem til å flykte. Protestene var høyst uvanlig, både i omfang og i sin dristige kritikk av Hamas under krigstid. Gaza-innbyggere har begrensede muligheter til å motsette seg Hamas-styret, som håndheves med fryktinngytende undertrykkelse, inkludert offentlige henrettelser av meningsmotstandere.

Til tross for at Hamas-ledelsen har påstått at det er Israel som har iverksatt demonstrasjonene og sagt at demonstrantene er en skam for den palestinske motstandskampen, har forsøkene på å slå motstanden ned snarere vært av det puslete enn av det fryktinngytende slaget.

Svekket, men fortsatt strategisk

Wall Street Journal skriver at demonstrasjonene til en viss grad gjenspeiler den svekkede posisjonen til Hamas.

Noen palestinere framsto trassige i møte med mulige represalier fra Hamas, som har kontrollert enklaven på rundt to millioner mennesker med et jerngrep, og som neppe godtar utbredt dissens.

Hamas prøvde å undertrykke tirsdagens protester, men minst en av deres krigere ble slått av folkemengden, sa Abu Tamer, en innbygger i Beit Lahiya, episenteret for demonstrasjonene i den nordlige Gazastripen.

«Hamas forhindret ikke protestene fordi de forsvant fullstendig fra gatene. De kan ikke stå opp mot befolkningen som er imot dem», sa Abu Tamer.

WSJ skriver videre at Hamas svarte på tre dager med israelske angrep på Gaza ved å skyte raketter mot Tel Aviv torsdag, men at angrepet ble raskt stoppet da én rakett ble avskåret og de to andre ikke traff mål. Dette viser at Hamas sliter med å gi et effektivt militært svar, noe analytikere mener er en bevisst strategi for å fremstille Israel som aggressoren, men også et resultat av gruppens svekkede styrke etter over ett år med krig.

Arabiske og israelske kilder anslår at Hamas kun har 10-15 prosent av sitt opprinnelige rakettlager fra oktober 2023-angrepet, og at Israel har ødelagt mye av deres produksjonskapasitet. Nye, dårlig trente rekrutter og en splittet ledelse etter tapet av Yahya Sinwar og andre ledere forsterker Hamas’ svekkede posisjon, skriver avisen.

Så kan man med disse analysene i bakhodet tenke på hvordan situasjonen framstilles i norske medier. Der framstilles ingen tanker om at det er en bevisst strategi fra Hamas side å framstille Israel som aggressor, der gjengis Hamas-propaganda ufiltrert i stedet.

At Israel har klart å utslette et stort antall terrorledere og stadig evner å målrette Hamas bør være godt nytt – ikke tragisk nytt. Snarere enn å framholde Hamas’ perspektiv bør perspektivet til de modige demonstrantene på Gazastripen løftes.

Avslører manipuleringen

Den egyptiske politiske analytikeren Dalia Ziada gjorde seg noen refleksjoner på X om demonstrasjonene. Hun skriver at det ikke er første gang Gazas befolkning tar til gatene for å protestere mot det terrorregimet de lever under. Det har de gjort mange ganger før, men mediene rapporterer ikke om det, skriver Ziada.

Hun sier at demonstrantene fortjener å bli hørt når de klart og tydelig sier at 1) Hamas er terrorister, 2) De ønsker fred og 3) De ønsker å leve normale liv.

Det som er annerledes med demonstrasjonene denne gang er ikke bare at Hamas er svekket, men også at mediene i langt større grad er gjennomskuet. Folk klarer i større grad å avsløre den manipuleringen mediene bedriver.

* Hamas er ensom og ødelagt.
* De partiske Qatar-sponsede mediene har allerede mistet sin troverdighet og evne til å manipulere sannheten.
* Folket i Gaza har brutt fryktens barrierer etter at de ikke har noe å tape, konkluderer Ziada.

Freden inneholder ikke Hamas

Times of Israel har i morgentimene torsdag publisert Hamas’ første offisielle respons på demonstrasjonene mot dem på Gazastripen. Hamas hevder at demonstrasjonene egentlig er mot Israel og at «det er de som prøver å avlede de spontane protestene for å tjene okkupasjonens agenda».

En høytstående Hamas-tjenestemann, Basem Naim, sier til den qatarske kanalen Al-Araby at «demonstrasjoner er ventet fra folk som står overfor utryddelse, mot krig og ødeleggelse … Folk krever å stoppe aggresjonen, men fienden og andre parter med politiske agendaer omdirigerer de spontane protestene for å tjene okkupasjonens agenda og forsøker å fremstille det som om demonstrantene er motstandere av motstanden» – en henvisning til Hamas og andre terrorgrupper i Gaza.

Sitatet gjenspeiler Hamas’ forsøk på å forklare protestene i Gaza, som de i Beit Lahia, som en naturlig reaksjon på krigen, samtidig som de anklager Israel og andre for å manipulere situasjonen til egen fordel. Intet nytt under solen der altså, og slett ingen evne eller vilje til å forstå at palestinerne selv er lei av å bli undertrykket og ofret som levende skjold av en organisasjon som selv gjemmer seg under bakken og forsyner seg av nødhjelpen.

Forsvarsminister Israel Katz har oppfordret innbyggerne i Gaza til å fortsette å kreve Hamas fjernet og fortsette å kreve umiddelbar frigivelse av alle israelske gisler, som en måte å stoppe krigen på.

For demonstrantene handler det imidlertid også om å gjenopprette håp og normalitet. Demonstrasjonene er et rop om handling, ikke bare for deres eget samfunn, men for verden til å støtte deres søken etter fred og rettferdighet uten Hamas. Som en demonstrant sa, «Hamas må tre tilbake og lytte til stemmen til de sørgende, stemmen som stiger opp fra under ruinene – det er den mest sannferdige stemmen».

(Forsidefoto: skjermdump fra YouTube)