Kriminalitet

«Slutt!» roper 12-åringen på videoene av at hun blir gruppevoldtatt

En torsdag morgen i fjor stormet etterforskere fra Wiens statlige kriminalpoliti flere leiligheter og arresterte midlertidig 17 mistenkte, de fleste i alderen 13 til 18 år, med blant annet afghansk, syrisk og bulgarsk innvandrerbakgrunn. En 12 år gammel jente hadde blitt presset av sin første kjæreste og blitt "delt rundt som et trofe" blant guttene, og videoer viser henne rope «Slutt!» uten at overgriperne, opptil åtte om gangen, stoppet. Hun ble truet med publisering av videoer og utnyttet på det groveste i lang tid uten å tørre å fortelle. Nå er første dom i saken klar.

Hun tiet lenge på grunn av skam og utpressing, men nå er den gruoppvekkende massevoldtektssaken kommet opp og første domfellelse et faktum.

Storavisen Kronen Zeitung skrev om den verste overgrepssaken i Wiens nyere historie på nyåret i fjor. Det er historien om en 12 år gammel jente som fikk sin første kjæreste tidlig i 2023, men der kjæresten var alt annet enn kjærlig. Det som var en uskyldig forelskelse for 12-åringen utviklet seg til en måneder lang spiral av vold, trusler, utpressing og serieovergrep, dokumentert med mobilvideoer.

Flere gjengvoldtekter, utført av opptil åtte gjerningsmenn om gangen, skal ha funnet sted i et parkeringsanlegg, en leilighet og et trappehus.

Saken ryster Østerrike, for det er ikke første gang – sannsynligvis heller ikke siste. Avisen skrev:

De smiler på bilder på nettsider til fotballklubber og legger ut «kule» videoer på sosiale medieplattformer som Instagram og TikTok. Men anklagene til kriminaletterforskerne er alvorlige. Anna-Sofia (navn endret av redaksjonen) skal ha blitt presset av sin første kjæreste og tvunget med makt («Han holdt hodet mitt fast»). Da avsløres et skremmende islamsk steinalderbilde av den totale forakten for kvinner.

Daily Mail omtaler dommen som falt denne uken.

Men nå har den 18 år gamle kjæresten til jenta blitt den første gjerningsmannen som er dømt i en sak som har sjokkert den østerrikske hovedstaden.

Den afghanske migranten, Wais S, møtte mandag i Wiens regionale domstol for å bli stilt for retten for alvorlige seksuelle overgrep mot den mindreårige. Han var 15 år gammel på tidspunktet for gjengvoldtekten som skal ha funnet sted på et herberge i Wien.

12-åringen skal ha blitt gravid og fått gjennomført en abort i løpet av perioden, og Daily Mail beskriver at den afghanske migranten skal ha filmet at han lå med henne etter aborten – og påfølgende truet henne med å publisere videoen.

En ekspert som analyserte Wais S’ mobiltelefon under etterforskningen, snublet over et urovekkende innlegg på TikTok-kanalen «ExposingVienna».

«Det handler om offentlig skam og hevnporno», sa han. «Det ser ut som noe ble publisert. Tiltalte skrev: «Hun gangbanget 15 gutter, legger ut videoer, vil du ha videoer, hahahaha?»

Moren til den nå 14 år gamle jenta sa til media: «Han utga seg som en frelser, men faktisk fremmedgjorde han datteren vår fra oss».

Daily Mail belyser to lignende saker i omtalen av den gruppevoldtatte 12-åringen. Mens etterforskningen fortsatt pågår i den unge jentas sak, er de to andre østerrikske voldtektssakene som belyses også voldtekter der innvandrergjenger gruppevoldtar og utpresser ofrene på det groveste.

Tusenvis

Det skjer igjen og igjen – ofte preget av at jentene eller kvinnene som er ofre, lures inn i forhold. Den mest alvorlige saken i Østerrike seneste år har ikke noe gjenlevende offer. Vi belyste saken om 13 år gamle Leonie i 2022. Hun ble lurt, dopet og gjengvoldtatt til hun døde.

Forklaringene overgriperne gir er ofte sammenfallende: Jentene ba om det selv, jentene utga seg for å være eldre enn de var, sexen var frivillig.

Et annet fellestrekk er at overgrepene ofte filmes og påfølgende brukes til utpressing. I frykt for at familie og venner skal kunne se dem i videoer på sosiale medier, blir jentene utsatt for gjentatte overgrep.

Rotherham-skandalen i Storbritannia, dokumentert fra slutten av 1980-tallet til 2013, involverte anslagsvis 1400 jenter, primært fra lavere sosiale skikt, misbrukt av grooming-gjenger hovedsakelig av pakistansk opprinnelse. Vi har omtalt disse sakene en rekke ganger, og sakene blir bare flere og flere.

En annen betydelig sak skjedde under nyttårsaften 2015-2016 i Köln, Tyskland, hvor omtrent 1.200 kvinner ble seksuelt overfalt, med gjerningsmenn stort sett identifisert som muslimske menn av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse. Tilsvarende skjedde i Østerrike året etter. Vi kommenterte den gang:

Østerriksk politi leter etter en større gruppe menn med bakgrunn fra Nord-Afrika eller Midtøsten etter at 18 kvinner ble utsatt for seksuelle overgrep under nyttårsfeiringen i Innsbruck. Mennene organiserte seg i grupper og gikk målrettet etter unge kvinner som var blitt atskilt fra vennene sine i folkemengden eller simpelthen danset alene. Hørt det før?

Også i år foregikk det. Kvinnelige studenter på besøk i Milano nyttårsaften ble ofre for seksuell overgrep av gjenger på 50 til 100 personer. De forteller om overgripere som hadde med seg utenlandske flagg, blant annet palestinske, tyrkiske, irakiske og pakistanske. Med andre ord foregår slik gruppeovergrep fremdeles, men nå råder tausheten, skrev vi.

For det har ingen medieinteresse lenger. 12 år gamle ofre vekker fremdeles sporadisk harme og fortvilelse, men omfanget av seksuell vold er nedtonet.

Må fortsatt belyses

Unge europeiske jenter, ofte oppdratt med verdier om likhet og tillit, er spesielt sårbare for utnyttelse av individer fra kulturer med andre normer. Artikkelen Sveriges migrantvoldtektkrise, ført i pennen av Ayan Hirsi Ali, diskuterer hvordan kulturelle verdier, som å se kvinner som underlegne, kan bidra til seksuell spenning og angrep. Det er både religion og kultur som kolliderer. Den vestlige naiviteten, kombinert med utilstrekkelige integreringspolitikk, etterlater jenter utsatt, som sett i Wien-saken der offeret angivelig ble både presset og utpresset.

Wien-saken, sammen med historiske paralleller, understreker det akutte behovet for å beskytte unge europeiske jenter mot seksuell utnyttelse, spesielt i multikulturelle miljøer.

Man kan ha i bakhodet at det tok lang tid før 12-åringen turte å fortelle hva hun ble utsatt for. Man kan ha i bakhodet at taushet snarere er regelen enn unntaket når jenter utsettes for grove overgrep. De sier ikke noe.

Medietausheten rundt de fortsatte overgrepene, samt den fortsatte bagatelliseringen og relativiseringen som forutsigbart kommer når kommentariatet skal vise sin egen fortreffelige moral der de «ikke vil stigmatisere hele grupper», gjør det enda vanskeligere for jentene.

Høyst sannsynlig er Wien-saken toppen av et isfjell som strekker seg geografisk utover også vårt land.

Hovedillustrasjon laget med Grok.