Demografi

Inshallahbim, så sto det 10.000 islamister på Rommensletta

Islam Net kunne fylt Oslo Spektrum, men i stedet fylte de Rommensletta for sin id-feiring. En strålende glad Fahad Qureshi fulgte Sheikh Mishary til scenen, der mannen som har vunnet Arab Creativity Oscar for sin rolle i å fremme islamske prinsipper og lærdommer fikk lede tilstelningen. At islamistiske Islam Net klarte å mobilisere ti tusen mann til religiøs massesamling fikk ingen oppmerksomhet av det ellers id-fokuserte NRK.

For visst er det en bevisst avgjørelse å ikke vise fram den enorme folkemengden – eller rettere sagt mannemengden – som hadde samlet seg på Rommensletta. NRK har ellers, både i lokale og nasjonale sendinger, vært svært så opptatt av den muslimske høytiden.

Det har vært Festen etter Fasten med blant annet Yama Wolasmals lillesøster Ayesha – kvinnen som vi fra sikre kilder vet gikk fra å være mistenkt for å undergrave Norges innsats i Afghanistan til å bli Helsedepartementets utsendte til Taliban. I fjor vant hun sågar Brageprisen for boken sin Tusen dager med Taliban, uten at det på noe punkt fra pressen ble problematisert at hovedgrunnene til å at hun mistet klareringen som soldat/liason-offiser/tolk og påfølgende muligheten til å jobbe i Afghanistan, var at hun ble ikke ansettt for å være upartisk og troverdig i stillingen som tolk.

Mitt poeng: NRK kan jo når de vil. De er rause og inkluderende og sminker bort det de ikke vil vise. Når Taliban-forståer Wolasmal kan smile på skjermen, så er det da vel også mulighet for å la Qureshi og resten av Islam Net få smile og vinke til kamera, mannsterke som de er? NRK har gjort det før.

Med fare for å beskyldes for harselas, kan jeg foreslå en positiv vinkling: Tenk, det er mulig å samle ti tusen reaksjonære muslimer i flokk uten at det begås et eneste seksuelt overgrep, slik det ellers har for vane å skje når det er mengder av muslimske menn på samme sted. Det kunne jo vært en gladsak for statskanalen. Selv om det åpenbart gir noen rent formidlingsmessige utfordringer som ikke kan skjule det som enkelt lot seg skjule da «Helene sjekker ut»-programmet til NRK gikk på lufra – det finnes jo ikke kvinner tilstede på salafistenes id.

Islam Net

Vi har en talløs rekke artikler om Islam Net og leder Fahad Qureshi i vårt arkiv, enhver med interesse kan finne det i søkefeltet på nettsiden. Det er ikke mer enn tre år siden en rekke profilerte muslimer hyllet den ekstremistiske organisasjonen – etter at det ble kjent at Islam Net hadde kjøpt eiendom – med egen skytebane – til 60 millioner kroner.

I «Opprop mot ekskludering av Islam Net» påsto de at «Islam Net har vært og er av de viktige aktørene i kampen mot radikalisering og ekstremisme».

Vi mener at Islam Net som helhet tilfører det norske muslimske mangfoldet nytte. De hjelper ungdom med å bli trygge på seg selv, få inspirasjon til høyere utdanning og bygge en norsk muslimsk identitet.

Å gjøre det muslimske mangfoldet mer ekstrem-islamsk er altså det motsatte av diskriminering, argumenterte de profilerte muslimene, og påsto at det ikke skal ha noe å si hvorvidt aktivitetssenteret drives av kristen, ikke-religiøs eller muslimsk organisasjon. Men forskjellen er overtydelig. Islam Net har sågar bekreftet at deres ideologi styres av en ledende ekstremist som nektes innreise i flere land.

Hadde verdigrunnlaget vært tilnærmet likt kunne vi vært fristet til å si oss enige, argumentert vi den gangen, og spådde at dawah-senteret vil basere sine aktiviteter på formidling av ekstremt tankegods – tuftet på voldsideologi og total mangel på likestilling.

Vi har tidligere omtalt Islam Nets leder, Fahad Qureshis «glad-islamisme». «Dødsstraff for frafall fra Islam bør bare skje under spesielle omstendigheter» sa islamisten – og antok det var betryggende. For to år siden sammenliknet Islam Net-leder Fahad Qureshi hyllesten av avdøde Shabana Rehman med Hitler-hyllest og skrev at Shabanas død er en «påminnelse» om å ikke trosse Allah og hans sendebud, Muhammed.

Qureshis holdninger har vakt oppsikt og forferdelse, men det er god grunn til å stille spørsmålstegn ved hvorfor, for det kan umulig være overraskende at Islam Net-lederen forfekter sin egen tro og overbevisning. For Qureshi er det ren logikk at mannen står over kvinnen, at enhver som krenker profeten skal straffes i etterlivet, og at for tidlig død kan forklares som en straff fra Allah. Han tror det han har lest i koranen og gir uttrykk for det. Det bør ikke overraske noen i det hele tatt, kommenterte vi den gang.

Tre år senere er altså Islam Net i god vekst, med dawah-senteret sitt, nå omgitt av piggtrådgjerde, og stadig ivrig rekruttering – og med driftsinntekter på over 100 millioner kroner i 2023.

Sheikh Mishary

Men så er det altså id 2025, og Islam Net har invitert den mest effektive islamrekruttereren av dem alle: Sheikh Mishary. Mishary er for tiden imam ved Masjid Al-Kabir, den store moskeen i Kuwait by, og han leder ofte Taraweeh-bønnene under ramadan i denne moskeen, samt i andre land i Persiabukta og utover.

Han har oppnådd stor popularitet gjennom sin bruk av teknologi for å spre islam, inkludert to satellittkanaler, en nettside og videoer på YouTube, hvor han har millioner av følgere. I 2008 mottok han Arab Creativity Oscar for sin rolle i å fremme islamske prinsipper og lærdommer – der et viktig prinsipp nettopp er spredning av islam.

Han er også kjent for sin rolle som predikant og foredragsholder, hvor han ofte snakker om islamske temaer, inkludert åndelig veiledning, koranen og moralske verdier. Selv om han primært er kjent for sine koran-resitasjoner, har han også holdt taler og predikener som har nådd et globalt publikum, og han reiser rundt som en rockestjerne.

I muslimske kretser har han vært involvert i kontroverser, spesielt for sin støtte til ledere som den egyptiske presidenten Sisi og Saudi-Arabias kong Salman. Dette har ført til splid blant muslimer, spesielt i USA, der noen, som podcast-verten Imran Muneer, har kritisert ham for å støtte diktatorer og tyranner, mens andre verdsetter hans religiøse bidrag uavhengig av hans politiske standpunkter, ifølge Middle East Eye.

Han har også turnert ivrig i Storbritannia og Canada, før han nå altså har avgitt de norske islamistene et besøk. Videoen av besøket er på alle måter interessant.

Rockestjerner

Et klipp av YouTube-videoen har gått sin seiersgang i sosiale medier, men man bør definitivt få med seg hele videoen. Den er en ren maktdemonstrasjon, der første halvdel er viet Sheikh Misharys forberedelser til samlingen på Rommensletta. Det er posering i penklær i en luksussuite i Oslo sentrum, før det er filmet at Mishary setter seg inn i en Mercedes AMG til nær to millioner kroner, hvorpå seerne tas med på kjøreturen, akkompagnert av arabisk musikk. Deretter er det filmet hvordan fansen møter ham på sletta og hvordan han geleides – under en paraply – opp på scenen og setter i gang.

«Allahu akhbar» synger Sheikh Mishary fra en slags trone, og de tusenvis av mennene står rolig og andektig og følger med.

Deretter sveiper kamera over folkemengden, og det er virkelig en folkemengde. De er nær ekstatiske etter opptredenen, unge gutter løper etter bilen der Mishary i gangfart og med åpent vindu vinker og smiler til massene, de jubler over å ha fått tatt bilder med telefonene sine.

Tankene går til den massive mediedekningen av at popstjernen Sabrina Carpenter samtidig har vært i Oslo. Der «girl power» åpenbart er verdt å dele til det ganske land, er altså «muslim man power» ikke verdt å filme, ikke verdt å løfte, til tross for at antall fans synes å være like høyt.

Ideologi

Man kan knapt la være å mistenke at mediene ikke føler seg kallet til oppdraget. Der de ustanselig dekker krigen mellom Israel og Hamas og de utallige demonstrasjonene på norsk jord, er det kanskje ikke like fristende å dele islamisme slik det i realiteten ser ut. For enhver som ser videoen fra Rommensletta ser det åpenbare: Dette er et parallellsamfunn, et samfunn der bare menn får komme opp og fram, et samfunn der kvinnene og jentebarna er hensatt til parkeringsplassen.

Det skjer ingen dramatikk, tvert om går det helt rolig for seg. Men det viser en samfunnsendring, det viser horder av mennesker som står for noen helt andre verdier enn de verdiene demokratiet står for. Det viser islam som ideologi, det er blottet for både kvinner, homofile og kritiske røster.

For egen del har jeg større interesse av å se dette parallelle samfunnet ta rot i demokratiet enn jeg har av å se enda en popstjerne i alle mediekanaler, ganske enkelt fordi jeg frykter samfunnsutviklingen.

Trond Brækhus skriver på Facebook:

«Islam Net samla 10 000 muslimske menn til Eid-feiring på Rommensletta i går. Bileta frå arrangementet tyder på at det var ei flott oppleving for dei som var der og det det strøymer på med gratulasjonar og lukkeønskingar.

Islam Net fortel samtidig sine tilhengerar at det er haram å ønske ikkje-muslimske familiemedlemmer god jul og det er haram å besøke dei på julaftan. Ikkje særleg raust og ikkje særleg tolerant og ikkje akkurat oppskrifta på harmoni og godstemning i samfunnet.

Eg tenker difor det er greit å minne om det filosofen Karl Popper skildra som «toleransen paradoks.»

«Dersom vi er uinnskrenket tolerante, selv mot dem som er intolerante, dersom vi ikke er beredt til å forsvare et tolerant samfunn mot de intolerantes angrep, så vil de tolerante bli tilintetgjort, og toleransen med dem.»

Han har rett, og mediene burde vært på plass med både kameramenn, journalister og kommentatorer. At det samles ti tusen menn som har helt andre verdier enn de vi tar for gitt bør problematiseres, ikke bare sminkes med framstilling av id som en inkluderende og raus høytid for alle. Det er en endring som går raskt.

Det var ikke bare inshallah på Rommensletta, det var full inshallahbais, om man skal leke litt med ord, og mediene var tause.

Hovedillustrasjon: Skjermbilde Facebook Reels

Ved publisering sto det Romsåssletta i artikkelen, det korrekte er Rommensletta (endret kl. 16.05)