Den kulturelle revolusjonen

Manipulativ aktivisme mot islamkritikere

Det er ikke noe nytt med organiserte angrep i Vesten på enhver som kritiserer islam, der det forsøkes å "deplatforme" gjennom diskreditering, personangrep og falske argumenter. Nå er denne form for aktivitet forkledd som forskning ved det som var et anerkjent universitet, Georgetown University i USA - og de går også etter anerkjente professorer og forskere over hele Europa. Pilene peker, via forskeren Farid Hafez, til Tyrkia og Recep Erdogan.

For kort tid siden fortalte vi om danske Thomas Hoffmann, professor og islamforsker ved Københavns Universitet, som opplever seg forfulgt av «et hemmelig nettverk» som han omtaler som «et karakterdrap».

Dette nettverket er derimot ikke så hemmelig, men det er anonymt. Angrepene på Hoffmann og andre forskere skjer via såkalte «factsheet», altså angivelige faktaark, forfattet av en eller flere ukjente personer tilknyttet et «forskningsprosjekt», The Bridge Initiative, som ligger under Georgetown University i USA.

Dette Bridge Initiative har som formål å kartlegge islamofobi, og som kjent faller enhver kritisk vurdering av islam i denne kategorien.

Forkledd som «forskning»

Danske Berlingske har prøvd å finne mer ut av dette «forskningsprosjektet», og har funnet ut at det tilhører Prince Alwaleed bin Talal Center for Muslim-Christian Understanding ved Georgetown University. Dette senteret er oppkalt etter den velstående saudiske prinsen og forretningsmannen Al-Waleed bin Talal. I 2005 donerte han 20 millioner dollar (over 200 millioner kroner) til senteret, noe som ikke var første donasjonen i arbeidet med å fremme islam i Vesten etter terrorangrepet 11. september 2001, ifølge han selv.

The Bridge Initiative har siden publisert hundrevis av såkalte faktaark knyttet til saker, politiske partier, politikere, organisasjoner og enkeltpersoner i en rekke land i Vesten. Felles for de «rammede» er at de aldri fremlegges kritikken og påstandene før de publiseres.

Nader Hashemi, som er professor og leder av Prince Alwaleed bin Talal Center for Muslim-Christian Understanding ved Georgetown University, sier til Berlingske at de bruker oversettere når de utarbeider de mange faktaarkene, men at også disse er anonyme. Han lover likevel å komme tilbake hvem som står bak i Hoffmanns tilfelle. Det gjør han aldri, men hans kollega, Mobashra Tazamal, nestleder av The Bridge Initiative, tar kontakt.

Hun vil derimot ikke røpe identitetene til faktaarkets forfattere eller oversettere, men utdyper at deres «forskerteam samarbeider om utarbeidelsen av tekstene med et team av nasjonale og internasjonale forskere». Det er i tråd med «organisasjons policy», sier hun.

Dette fikk Berlingske til å sende en rekke oppfølgningsspørsmål til Nader Hashemi og The Bridge Initiative, som de ikke har fått svar på. Hashemi bekrefter derimot praksisen for disse «faktaarkene» med bruk av anonyme forfattere, at de er uten fagfellevurdering og at de ikke forelegges for den/de omtalte før publisering.

«Vi deltar ikke i en lang korrespondanse. Tekstene trekker på offentlig informasjon som dokumenterer hva disse personene har sagt offentlig, og så lar vi leserne danne seg sin egen mening om dem», sier instituttleder Hashemi, som legger til at islamofobi i hans øyne er et stort problem i Europa.

Akademisk teater

En som ikke er overrasket over at Hoffmann er blitt utsatt for påstander om islamofobi i dette  «faktaarket» fra The Bridge Initiative i sommer, er svensken Magnus Ranstorp, en av de ledende europeiske terrorforskere, ansatt ved Försvarshögskolan i Stockholm. For i fjor publiserte The Bridge Initiative plutselig et såkalt faktaark om Ranstorp. 

Her antydes det blant annet at Ranstorp er en høyreorientert aktivist som støtter teorien om «den store befolkningsutskiftningen». I en ny artikkel i Berlingske sier Ranstorp at dette er «det rene nonsens». Han kaller det for «akademiseringen av desinformasjon».

I hans øyne er de såkalte faktaarkene «manipulativ aktivisme» forkledd som forskning i en form for «akademisk teater».

Ifølge Ranstorp avdekker dette heller «et bekymringsfullt nettverk av woke islamister i form av venstreorienterte forskere og aktivister som samarbeider med fundamentalistiske muslimer. De har forstått at en akademisk plattform gir dem legitimitet.»

Og han er sjokkert over at et anerkjent universitet som Georgetown University vil ha sitt navn knyttet til dette. Selv har han klaget til universitetet – uten å ha fått svar, selv etter en rekke purringer.

Hvem står bak?

Magnus Ranstorp er ikke særlig i tvil om hvem som står bak det hele. Han forteller til avisen at det er den østerrikske forskeren Farid Hafez , som er tilknyttet The Bridge Initiative ved Georgetown University.

Hafez har i mange år vært medredaktør for en årlig rapport om islamofobi i Europa. Rapporten er publisert av den tyrkiske tenketanken SETA, som kritikere mener har nære bånd til Tyrkias president Recep Erdogan.

I 2019 kritiserte EU-parlamentet EU-kommisjonen for året før å ha støttet publiseringen av rapporten om islamofobi – til tross for Farid Hafezs «nære forhold til Det muslimske brorskapet og den tyrkiske regjeringen, som prøver å lukke munnen på uavhengige journalister og begrense pressefriheten under dekke av islamofobi».

Weekendavisen forteller at året etter ble Farid Hafez’ leilighet ransaket etter av østerriksk politi i en stor terroraksjon kalt Operasjon Luxor, hvor over 60 mistenkte ble arrestert. Østerrikske påtalemyndigheter mistenkte Hafez for å være medlem av og gi støtte til Det muslimske brorskapet, men det ble aldri reist tiltale mot ham.

Til tross for de mange anklagene er Hafez fortsatt tilknyttet The Bridge Initiative, som han benytter til å angripe kritiske islamforskere, noe han ikke er alene om, påpeker Magnus Ranstorp. Hafez får bistand fra sitt nettverk av europeiske aktivister og forskere som bidrar til de årlige rapportene om islamofobi i Europa.

Ranstorp baserer sin antakelse blant annet på et observert mønster i sammenfallet mellom disse  rapportene og «faktaarkene», som begge har fokusert på ham. Dessuten krever disse såkalte faktaarkene detaljerte kunnskaper om nasjonale forhold, som kun lokale med nødvendige språkkunnskaper kan mestre.

Nå har ikke forsøket på karakterdrap av Ranstorp virket, ifølge han selv fordi han har mye erfaring og høy troverdighet hos de svenske myndigheter. Det bør heller ikke virke i Hoffmanns tilfelle, men ikke alle er like heldige overfor denne aktivismen.

Også Norge

For heller ikke Norge har unnsluppet dette totalt useriøse The Bridge Initiative.

I 2021 kom det også et såkalt faktaark fra The Bridge Initiative titulert som «Fremskrittspartiet». Her slås det fast at FrP er et høyreekstremt antimuslimsk politisk parti i Norge, der namedroppingen sier sitt:

Siv Jensen, Anders Behring Breivik, Christian Tybring-Gjedde, Sylvi Listhaug og der de selvsagt også fant plass til HRS og Hege Storhaug spesielt.

For HRS og Hege Storhaug er (selvsagt) forskeren Sindre Bangstads navn sentral. Bangstad har i flere år spredd løgner og konspirasjoner om HRS generelt og Storhaug spesielt, noe som tok helt av etter at Storhaug publiserte Islam. Den 11. landeplage i 2015. De fleste av leserne skjønner nok hvorfor, men av en eller annen grunn er det fortsatt noen som oppfatter Bangstad som seriøs.

Det er det ingen grunn til, noe Bangstad selv beviste under Arendalsuka i 2019.

Denne kvasiforskningen fra The Bridge Initiative burde skremme oss. Akademia råtner på rot, der penger fra korrupte muslimske land åpenbart lokker mer enn det som burde vært de akademiske standardene – samtidig som vi lar oss villede av muslimsk propaganda. En livsfarlig mix.

(Forsidefoto: Wikimedia)