Fundamentalisme

Den sensurivrige EU-kommissæren får smekk på fingrene

Den franske kommissæren som mandag sendte et kritisk brev med tydelig advarsel til Elon Musk, får nå kritikk fra sine egne. Han hadde ikke mandat til å sende et slikt brev, sier EU.

Som vi fortalte i går (her er også brevet gjengitt) sendte den franske EU-kommissær Thierry Breton et brev med en markant advarsel til Elon Musk i forkant av den varslede samtalen med presidentkandidat Donald Trump på X. Brevet er intet mindre enn et forsøk på sensur.

Musk lot seg imidlertid ikke stoppe og samtalen ble gjennomført. Musk har også tidligere avslørt EUs sensurplaner, der EU gjør et forsøk på å inngå en hemmelig avtale med X i forrige måned (se lenken foran). Musk nektet.

Ikke mandat?

Mange reagerte på Thierry Bretons utspill, og nå hevdes det at han slett ikke hadde mandat til å sende et slikt brev, ifølge Financial Times og Politico.

I brevet sto det blant annet at EU ikke vil akseptere at sosiale medier brukes til å spre hat, løgner eller oppfordringer til vold.

Dersom dette ikke ble fulgt opp måtte Musk, ifølge EU-kommissæren, forberede seg på potensielle bøter og «alle verktøyene i verktøykassen», som EU erklærte seg klar til å finne.

Det skremte neppe verdens rikeste mann, men det kan være at de mange reaksjoner – fra ulikt hold – skremte EU-kommisjonen mer. I alle fall bedyrer en talsperson fra kommisjonen at EU-president Ursula von der Leyen ikke kjente til brevet i det hele tatt. «Tidspunktet og ordlyden av brevet var verken koordinert eller avtalt», heter det fra den kanten.

Kilder, som uttalte seg til mediene på betingelse av anonymitet, sier at brevet overrasket mange i kommisjonen.

Men personer tett på kommissær Breton har forklart at brevet har vært planlagt en stund. Breton, som kommissær for det indre marked, har da også som en av sine arbeidsoppgaver å føre tilsyn med EUs håndhevelse av nye regler for sosiale medier (regler jeg ikke har sett). Men de er neppe gjeldende for USA.

– Ytringsfrihetens fiender

Kritikere – som oss – anklager EU for å redusere ytringsfriheten og svekke retten til ytringsfrihet.

I Trump-leiren har også brevet til Musk skapt reaksjoner. Her er kommissæren anklaget for å blande seg inn i amerikansk politikk.

– Den europeiske union bør bry seg om sine egne saker i stedet for å prøve å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget, sa en talsperson fra Trumps kampanje.

Richard Grenell, som var USAs ambassadør i Tyskland under Trump, kaller EU og Breton «ytringsfrihetens fiender».

«Det bør aldri være et statlig organ eller institusjon som bestemmer seg for å stoppe kritikk fordi de tror de vet hva som er rett», sa han til Fox News.

Nå står EUs rykte som verdens digitale regulator på spill, som Politico uttrykker det. De viser også til at Linda Yaccarino, administrerende direktør i X, kalte Bretons brev «et enestående forsøk på å strekke en lov som skal gjelde i Europa for politiske aktiviteter i USA».