Innvandring

Innvandring er og forblir Ernas svake side

Høyreleder Erna Solberg sier hun ikke forstår poenget til FrP-leder Sylvi Listhaugs utspill om å registrere opphavet til kriminelle, for det må jo også bety at både kong Harald og kronprinsen må defineres som innvandrere. Med det viser Solberg igjen at hun ikke forstår innvandringsproblematikken - som tilsier at det ikke er særlig lurt å gi henne noen styring over den heller. 

Det er så man knapt tror intervjuet Erna Solberg har gitt i Nettavisen. Selv måtte jeg dobbeltsjekke datoen, for dette minnet mest om et gufs fra fortiden.

Norskhet

Under overskriften «Kritisk til Frps forslag: – Kronprinsen har blitt norsk» må man nesten gni seg i øynene over eks-statsministerens naivitet. For Solberg «tror til og med de fleste av oss så på kong Olav som norsk».

Selvsagt ser de fleste oss både på kong Olav, kong Harald og kronprins Haakon som norske. Rett og slett fordi de selv har valgt det norske. Dessuten var kong Olavs mor var fra Storbritannia, mens han far var fra Danmark (endret 4. september, da jeg hadde dyttet begge hans foreldre til Storbritannia), og det er ikke innvandringen fra Vest-Europa som har gitt Norge innvandringsproblemer, for å si det mildt.

Dessuten er det en rekke andre profilerte etnisk ikke-vestlige som vi anser som norske, som for eksempel NRK-programleder Fredrik Solvang. Og det selv om Solvang ikke har noe typisk europeisk utseende, men jaggu opplever vi han som helt norsk likevel. Forteller ikke det Solberg noe?

Forstår ikke Solberg denne dynamikken, ja, da står hun til stryk i innvandringsdebatten.

Integrering

Solberg åpner med å fortelle at for Høyre «er det viktig at vi ikke har større innvandring i Norge enn det vi klarer å integrere». Allerede her er det to kortslutninger.

For det første står vi i en tid med økende ungdomskriminalitet som stadig krever nye tiltak. Sist ute i dag, der Ap forteller at de vil bruke 80 millioner kroner i Oslo på en-til-en-oppfølging av unge kriminelle, og det mens nabokommunen Asker blant annet må legge ned fire skoler for å spare penger. Og hvis – hvis – Solberg hadde vært en smule interessert i de negative konsekvensene av den ikke-bærekraftige innvandringen, så hadde hun også forstått at dette først og fremst er unge med innvandringsbakgrunn, typisk ikke-vestlige. En kartlegging ville antakelig også fortalt oss at mange av disse kommer fra muslimske hjem.

Dette tilsier igjen at vi allerede har for mange å integrere. Dessuten er det ikke bare vi som skal integrere dem, de har i aller høyeste grad også et eget ansvar. Slik som kong Olav tok ansvaret, siden Solberg kommer med en slik banal sammenligning.

Våre verdier og normer

Videre hevder Solberg at Høyre er opptatt av at de som kommer forholder seg til de normene og verdiene som det norske samfunnet har, men da vet vel Solberg at det er slett ikke alle som forholder seg til dem? Kanskje de ikke engang vet hva som er våre verdier og normer, selv gitt det vanvittige kostbare mottakssystemet vi har. Hva gjør vi med det? Lager nye «fortellergrupper», kanskje helst tilrettelagt på deres språk?

Dessuten blir vi jo ikke enige med oss selv om hva norsk er, så allerede her har vi en utfordring.

Solberg prater helt avskåret fra virkeligheten, og påpeker at Høyre «forventer at folk som kommer til Norge skal forsøke å være en del av det norske samfunnet, ikke leve i sin separate verden». Og hva med dem som ikke forsøker engang? De som insisterer på å leve i sin egen separate verden og bygger opp nærmiljøet slik at de knapt trenger å forholde seg til våre verdier og normer, men som knytter seg desto tettere opp til velferdsstaten Norge.

Innvandringsstopp

Da Unge Høyre leder Ola Svenneby i fjor sommer tok til orde for en innvandringsstopp, ble han kontant avvist av Erna Solberg. Denne avvisningen gjentar hun nå.

– En fullstendig innvandringsstopp vil ikke fungere så lenge vi er en del av verden. For det første har folk rettigheter. Du har rett til å gifte deg og benytte deg av familiegjenforening. Norge kommer til å mangle arbeidskraft i årene fremover og må sannsynligvis ha noe arbeidsinnvandring. For det andre: Folk som har rett på asyl, har rett på å få saken sin behandlet, slår Solberg fast.

Det er ingen som snakker om noen «fullstendig innvandringsstopp». Særdeles få bryr seg om den bærekraftige innvandringen, nettopp fordi den er bærekraftig. Problemet er den innvandringen som ikke fungerer, og da må vi løse utfordringen, ikke vise til politikk, nasjonalt eller internasjonalt, som ikke fungerer.

Asylinstituttet fungerer ikke. Familiegjenforening- og -etableringspolitikken fungerer ikke. Men Solberg lever i sin egen boble. Ikke vil hun tallfeste hvor mange som kan komme til Norge heller, hun bare avfeier det med at hun ikke synes det er så vanskelig. For det er bare å ta ned antallet hvis det er for stor tilstrømning. Ja, akkurat, da burde jo Svennebys innvandringsstopp nettopp være løsningen.

Alene på Grønland

Høyres statsministerkandidat lever i en skjermet verden, noe hun ikke minst demonstrer på spørsmålet om hun ville følt seg utrygg alene på Grønland i Oslo om kvelden, slik FrPs Sylvi Listhaug og Erlend Wiborg uttrykte til VG for litt siden.

– Nei. Jeg får stort sett mange hyggelige tilrop og hilsener fra folk når jeg beveger meg rundt. Men det er mange steder jeg ikke ville gått på natten, fordi jeg er så kjent. Og når folk har drukket, så kan det bli ganske slitsomt. Men jeg har gått på Grønland før jeg ble såpass kjent, uten at jeg opplevde det som en stor utfordring. Når du er så kjent som meg, holder du deg unna steder hvor det er veldig mange fulle og aggressive folk. Og det gjelder ikke bare Grønland, sier Solberg.

Med syv jeg og ett meg skjønner vi at den «kjente Solberg» ikke ferdes mye alene om kvelden, i alle fall ikke i belastede områder. Det hadde vært interessant å vite om Solberg noen gang har vært alene kveldstid på et sted som Grønland i løpet av de siste 10-20 årene? Antakelig ville hun fått seg en overraskelse – og kanskje er hun ikke er så kjent der heller. For det er slett ikke fulle folk som skremmer, derimot kan man oppleve en aggressivitet – gjerne fra større folkemengder eller gjenger – som er virkelig skremmende. Og for å si det slik: De oser ikke akkurat at «våre verdier og normer».

Æres- og voldkultur

Heller ikke Sylvi Listhaug skjønner hva kongefamilien har med dette å gjøre.

– Det vi snakker om her er en æres- og voldskultur som gir oss store utfordringer med integreringen. Det er svært overraskende at Høyre-leder Erna Solberg ikke ser poenget med kunnskap om innvandring og kriminalitet. Vi mener det er nødvendig å få fakta på bordet, slik at vi kan sette inn målrettede tiltak for å begrense den kraftig økende ungdoms- og gjengkriminaliteten. Vi har et integreringsproblem, svarer Listhaug.

Til det er det vel bare å påpeke at Høyrelederen sjeldent har utvist noen interesse for kunnskap og fakta om innvandring, og da ikke bare knyttet til kriminalitet. Slike fakta vil ødelegge for det Norge hun tror eksisterer, for hun selv opplever åpenbart ingen problemer med æres- og voldskulturen. Når hun viser så liten interesse for å sette seg inn i hva andre måtte oppleve, da vil hun heller ikke kunne komme med treffsikre tiltak.

Erna Solberg er som «den tidligere Abid Raja»; en bremsekloss.