Aktuelt

Ny trend i USA: Kineserne kommer illegalt – i tusenvis

I årevis kom millioner av kinesere til USA med visum som gjorde at de kunne besøke, studere og jobbe i landet. Etterhvert som forholdet mellom Kina og USA er blitt stadig kjøligere, har det blitt vanskeligere å få visum. Nå strømmer de illegalt til USA via den meksikanske grensen, sier kommentator Desiree Ohrbeck, selv bosatt i Seattle.

Før Biden-administrasjonen endret grensereglene, var det en måned da anslagsvis 30.000 kinesere krysset grensen ulovlig. Det er 50 ganger flere enn to år tidligere, ifølge Desiree Ohrbeck.

TikTok

Oppskriften henter kineserne på (kinesiske) Tiktok. Her finner de detaljerte instruksjoner om hvordan prosessen fungerer. Det skjer med menneskesmuglere, og det forklares hvordan og hvor de kan forsere gjerdet inn i USA. På den amerikanske siden står grensevakter klare og gir instruksjoner gjennom en megafon på mandarin slik at kineserne forstår hva neste trinn i søknadsprosessen er.

Andre velger en mer behagelig reiserute, men ender uansett opp ved samme grensegjerde. I stedet for turen gjennom flere land som gjerne tar ti dager flyr de til Ecuador, som ikke krever visum for kinesere, og setter seg derfra på et fly videre til Tijuana i Mexico på grensen til USA. Der tar de kontakt med menneskesmuglere som for 400 dollar (i overkant av 4.000 kroner) tar dem til grensen.

Der trenger de seg gjennom små hull i gjerdet eller kravler under piggtråden.

Dette skjer ifølge Ohrbeck flere ganger i timen, 24 timer i døgnet, dag inn og dag ut. Samtidig fortsetter strømmen av migranter fra Sentral- og Sør-Amerika. Totalt skal det være ca. 2,5 millioner mennesker uten papirer som krysset grensen fra Mexico til USA i fjor.

Kulturen endres

Ohrbeck forteller at selv bor hun i en by hvor omtrent 40 prosent av befolkningene er asiater. På hennes barn skole foregår arrangementer med tolk som oversetter til mandarin, og i datterens klasse, med 35 elever, er hun den eneste hvite jenta. Medelevene er stort sett kinesere og indere.

Det gjør noe med kulturen, med følelsen av å passe inn, med måten ting fungerer på, og med følelsen av å gå i gangene på en amerikansk skole, hvor de aller fleste ser helt annerledes ut og kommer fra en kultur som er markant annerledes enn den amerikanske.

Min datters klassekamerater kom ikke til USA via den meksikanske grensen, men befolkningssammensetningen gir en pekepinn på hvordan fremtiden ser ut i et land der hvite amerikanere under 18 år allerede er en minoritet.

Ohrbeck peker på at ingen vet nøyaktig hvor mange illegale migranter det totalt sett er i USA, men hun tror åpenbart at innvandringspolitikken blir avgjørende i det forestående presidentvalget:

Det er den situasjonen og bekymringen for økonomien som blir det springende punkt i valgkampen og for folks beslutning om hvor de skal sette kryss når de skal velge USAs neste president.

JP: Ny trend i USA: Kineserne kommer – og der er mange af dem