Innsparket

Trusselen mot jødiske mål i Norge gjør at PST hever trusselnivået fra moderat til høyt

Dagen etter markeringen av den bestialske terroren Hamas utøvde mot Israel for ett år siden, er trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge så høy at PST har valgt å heve trusselnivået til 4. Skalaen går fra 1 til 5, der 4 leses som høy trusselfare. 

Dagbladet oppsummerer om PSTs vurdering 8. oktober:

– Det er flere negative forhold som har forsterket terrortrusselen, blant annet knyttet til den pågående eskaleringen av konflikten i Midtøsten. I Norge er det først og fremst trusselen mot jødiske og israelske mål som er ytterligere skjerpet, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NTB.

Han sier at PST ikke vil si noe konkret om hva dette innebærer, men opplyser at PST er tilgjengelige for pressen fra klokka 17.

– PST har foreløpig ikke informasjon om at det foreligger konkrete planer om å utføre terrorhandlinger mot mål i Norge, men vi jobber fortløpende med å avklare trusler og usikkerhetsfaktorer, sier han videre.

Det har vært eksplosiv økning i antisemittiske angrep over hele verden siden Israel ble angrepet av terrororganisasjonen Hamas 7. oktober i fjor. Hvordan det ser ut illustreres av hendelser over hele Europa, men også i USA.

CNN meldte om historisk økning i antisemittisme, og skrev mandag:

Ifølge FBI, som håndhever føderale hatkriminalitetslover og samler inn statistikk over voldshandlinger, overgår trusler mot jøder i USA langt enhver annen kategori av forbrytelser basert på religion.

«Det jødiske samfunnet er unikt – unikt – målrettet av stort sett alle terrororganisasjoner over hele spekteret,» sa FBI-direktør Christopher Wray i vitnesbyrd for kongressen kort tid etter angrepet 7. oktober.

«Og når du ser på en gruppe som utgjør 2,4 prosent, omtrent, av den amerikanske befolkningen,» sa Wray, «burde det skurre for alle at den samme befolkningen opplever noe sånt som 60 prosent av alle religiøse hatforbrytelser.»

Unike, få og intenst hatede. Også i Norge.

Og så sent som i går uttalte statsminister Jonas Gahr Støre: «Vi skal ikke ha Midtøstens konflikter inn her (i Norge, red.).»