Man skulle ikke tro det var mulig, men mulig er det åpenbart, noe Drammens Tidendes avsløring viser til fulle. Kommunen foretok ingen bakgrunnssjekk av mannen fordi han ikke skulle utføre lønnet arbeid, men jobbe frivillig.
Mannen som nå risikerer mange års fengsel, har siden i fjor høst jobbet som frivillig i en organisasjon i Drammen som driver med forebyggende arbeid rettet mot barn og ungdommer.
Drammens Tidende er kjent med at han har vært tett på ungdomsmiljøene og konfliktene på Strømsø, og også drevet med forebyggende arbeid opp mot elever på en ungdomsskole.
Miljøene har vært involvert i ran, knivstikking og vold.
Mannen har også samarbeidet med kommunen og deres fagpersonell på Knutepunkt Strømsø.
Overfor Drammens Tidende bekrefter Drammen kommune at de ikke har vært kjent med mannens alvorlige tiltale. De opplyser at de ikke bakgrunnssjekker alle frivillige og medarbeidere hos eksterne samarbeidspartnere og overlater dette til organisasjonen selv.
Behov for livspåkjenninger
Kommunen bedriver pekelek ved å legge ansvaret for bakgrunnssjekk på organisasjonen som har rekruttert den tiltalte, mens det i realiteten sies absurde ting av både kommunens ansatte og av organisasjonen. Det framholdes av begge parter at det å ha vært grovt kriminell er en god kvalifikasjon når man skal jobbe med ungdom i risikosonen.
– Vi mener alle fortjener en ny sjanse og samtidig få muligheten til å vise at man har tatt valget om å gjøre markante endringer i livet sitt. Vi trenger folk som har «levd et liv» og som vet fra egne erfaringer hvilke utfordringer unge mennesker kan møte på, fastholder Drammen kommunes prosjektleder, Rolf Degn Jensen ved Knutepunkt Strømsø.
Også organisasjonen har gode ord å komme med om den kriminelle medarbeideren. Både organisasjonen og lederen er anonymisert av DT, men under deloverskriften – Umulig å bli god uten erfaringer får leserne ta del i lederens tanker om å ha en grovt kriminell ansatt.
Han mener livspåkjenninger er nødvendig for å fungere i den rollen mannen nå har.
Og «livspåkjenninger» er det liten tvil om at mannen både innehar og har påført andre. Avisen oppsummerer:
Mannen ble sommeren 2023 dømt til ubetinget fengsel i 21 dager og samfunnsstraff i 40 timer. Dette for å ha utøvd flere lovbrudd både før og etter knivstikkingen på Furuset.
Blant annet vold og trusler mot politiet, kjøring uten gyldig førerkort, besittelse og salg av narkotika og ulovlig bevæpning med kniv.
Dette kommer altså i tillegg til drapsforsøk med kniv. Som barnefaglig utdannet må jeg si at dette er stikk i strid med det som ellers er kvalifikasjonsgrunnlag for å arbeide med barn og unge, og at det er i overkant naivt å tro at kriminelle er de beste til å håndtere ungdom som er på vei ut i kriminalitet. Sverige har forsøkt i en årrekke. Det har mildt sagt ikke endt godt.
Svenske erfaringer
Mens «svenske tilstander» er noe politikerne er enige om at ikke er noe å trakte etter, bør de ta et blikk på svenske erfaringer med kriminell ungdom. Såkalt tvungen omsorg er en omfattende industri i vårt naboland, der det opplyses i den ferske politirapporten at «Samtlige eiere har koplinger til kriminelle aktører og kriminalitet. Alle virksomhetene, med unntak av ett, 95 prosent, har koplinger til økonomisk kriminalitet, 60 prosent har koplinger til kriminelle individer som enten er del av et kriminelt nettverk eller er straffedømt. I majoriteten av tilfellene dreier det seg om narkotikakriminalitet. I noen tilfeller dreier det seg om våpenkriminalitet, voldskriminalitet og menneskehandel.»
Ungdomshjemmene blir dermed rene rekrutteringsanstalter, noe oversikten over hva rømte ungdommer foretar seg også gjenspeiler. Vinningskriminalitet, narkokriminialitet, grov voldskriminalitet og drapsforsøk står på listen over kriminelle handlinger blant ungdom som har forlatt institusjonene – og de låste ungdomshjemmene står for en tredel av alle rømminger.
Politiet skriver at målet med rapporten er å unngå at ungdom i fremtiden skal komme til ungdomshjem der kriminelle aktører drifter og rekrutterer. Det høres mer ut som en ønskedrøm enn et reelt framtidsscenario.
Sveriges Television har i en rekke reportasjer avdekket alvorlig svikt i mer enn 50 såkalte HVB-hjem, og politiets rapport viser da også til avsløringene i mediene. Det Drammen kommune spesielt, og øvrige norske kommuner generelt bør bite seg merke i fra Sverige, er at kommunene ofte ikke vet hvilke tjenester de reelt sett kjøper. Det er ofte inngangen til at kommunene ender opp med kriminelle aktører som skal ivareta sårbare ungdommer.
Det kommunene videre bør ta en gjennomgang av, er den gjennomgående «mangfoldsrekrutteringen».
Kunnskap eller kompetanse
Vi belyste problematikken i saken Æresvold: Den farlige identitetstankegangen.
Fra ulike hold hevdes det at personer med opphav i æreskultur er mer kompetente enn nordmenn til å jobbe med kvinner og barn utsatt for æresvold. Dette er en farlig tankegang, der man raskt stiller seg skulder ved skulder med voldsutøverne fordi likestilling og frihet likestilles med oppløsning av tradisjon og kultur. Kravet om særskilt kompetanse for å møte innvandrerfamilier ender svært ofte med barna som tapere. Det er vel ikke dette vi vil?
Praksisen har direkte overføringsverdi til krimfeltet. Det er underlig å anta at tidligere kjente kriminelle aktører skal inneha en kompetanse som gjør dem bedre egnet til å forebygge kriminalitet enn hva fagpersoner er. Til tross for den norske elskverdigheten overfor «den angrende synder», er verden tross alt skrudd sammen på den måten at det som er best egnet til å predikere framtid er fortid. Store, omfattende personlige endringer kan selvsagt forekomme, men på samme tid vet man godt at sannsynligheten for at en tidligere kriminell igjen blir kriminell er høy – og langt høyere enn at det er forsvarlig å overlate ansvaret for ungdom på skråplanet til disse.
Når du har forsøkt å knivdrepe noen og forøvrig har vold og trusler mot politiet, kjøring uten gyldig førerkort, besittelse og salg av narkotika og ulovlig bevæpning på rullebladet, er det logiske at du ilegges forbud mot å jobbe med kriminell ungdom, uansett hvor hyggelig og engasjert du framstår.