Det ble en lang natts ferd og likeså tidlig opp i morges. Hvem ville vinne presidentvalget i USA? Har man fulgt norske medier, eller stort sett alle vestlige medier, så har man lagt alle eggene i kurven til Kamala Harris. Utvilsomt har man håpet og ønsket at Demokratene skulle ta seieren, på samme måte som man har håpet og ønsket at Harris var rett kvinne på rett plass i rett tid.
Og hvordan skulle man så vinne? Jo, ved å minne oss alle – kontinuerlig – om hvor skrekkelig uskikket og fæl ekspresident Donald Trump er. Således kunne Trump rusle inn til seier – for politikken ble vekk. Samtidig husker velgerne flest at de hadde det økonomisk bedre under Trumps forrige styre. Velgerne flest husker at Trumps innvandringspolitikk tok den ulovlige innvandringen på alvor, og ville stoppe den. Velgerne flest er som kjent seg selv nærmest.
Er alt glemt?
Det geniale slagordet Make America Great Again, som dertil ble til en bevegelse, ga god gjenklang hos amerikanere. For hvem vil ikke være blant de beste? Sikre at eget land er blant de sterkeste, om ikke det sterkeste, landet i verden? Og være stolt av eget land?
Dette har Trump gjort seg til fortaler for, og da er det ikke så mange – i alle fall blant dem som kunne tenke seg å stemme på Trump – som bryr seg nevneverdig om all skremselspropagandaen som Demokratene og medier har gjort alt for å holde liv i. Har velgerne virkelig glemt at Trump ikke ville anerkjenne valgnederlaget i 2020? Stormingen av Kongressen? At han har en rekke rettssaker hengende over seg? Beskyldningene om alt fra voldtekt til fascisme? Og rasisme? At han vil drepe det amerikanske demokratiet, ja, har han ikke endog sagt at det er greit at journalister blir drept?
Forskjellen på Trump og Harris synes å være spesielt én ting: Trump selv var sikker på å vinne. Derfor oppførte han seg som en vinner i valgkampen. Og folk liker å være på vinnerlaget. Harris kavet mer i tåkehavet, og uten en stø og sikker politisk kurs havnet hun i fjæra.
Trump mener noe, og han mener det sterkt. Man kan være for eller imot, men det virker som det sjelden rikker Trump. Politikere med sterke meninger blir mer og mer en mangelvare, da de fleste logrer for mediene og frykter negativ medieomtale. Her triumferer Trump. Han er showman, businessman og stjerne i sitt eget liv. Det er et brand han selger – og det er slik han bygger et lag. Og hva medier måtte mene? Det synes Trump ikke å bry seg om, han lever kanskje heller etter at all PR er god PR.
Det er kanskje derfor de mange medier synes det er trist at Trump vant. For da tapte mediene også.
Men hvor i all verden ble det av politikken?
Forandring
Vi har hørt gjennom valgkampen at for amerikanerne var det først og fremst tre saker som var viktige; økonomi, innvandring og abort. Vi har skjønt at under Joe Biden har også i USA de økonomiske levekårene blitt svekket, at den ulovlige innvandringen har eksplodert og det er stor uenighet om abort. I tillegg vet vi at USA hjelper Ukraina i krigen mot Russland, og er noe mer ullen i sin støtte til Israel mot terroristene i Midtøsten. Men stort sett mer vet vi ikke. Og uansett; vil Trump kunne trylle vekk disse utfordringene?
Neppe, men folk vil ha en forandring. Skal man få forandring hjalp det ikke med Harris som ikke har hostet opp et eneste politisk tema som fenger, og som heller ikke har klart å formidle hva hun ville gjøre annerledes enn Biden. Da må man ta en sjanse, og har man bare to å velge mellom, javel, så sier det seg selv.
Nå vil nok de neste dagene bli fylt med diverse forklaringer – og bortforklaringer – for hvorfor Trump vant og Harris tapte. Siden de fleste medier ikke engang gjør noe forsøk på å forstå Trump (de hater han åpenbart så intens at de greier ikke), så vil de «forklare» oss at Joe Biden trakk seg for sent (og hva var partiets ansvar?), vi fikk for liten tid til å bli kjent med Harris (hallo, hva gjorde hun som visepresident?), at USA «ikke er klar» for en kvinnelig president enda, at Demokratene kanskje heller burde hentet en annen presidentkandidat med større avstand til Biden-regjeringen, at valgkampanjen deres ikke var godt nok rigget for å ivareta unge og minoriteter, osv. osv.
Demokratene tapte fordi de har en for venstreorientert politikk. Mens de har rykket til venstre, har velgerne rykket til høyre. Arbeiderklassen/middelklassen er således omfavnet av Republikanerne, mens den tidligere så venstreorienterte Harris i valgkampen henvendte seg til den høytutdannede eliten og stjerner fra pop-verden. Trump svarte med å ta seg en 15-minutters «jobb» på McDonalds – et stunt som fikk enorm oppmerksomhet. Det samme da Biden kalte Trump-supportere for søppel, hvorpå Trump tok «en for laget» ved å kjøre en søppelbil ikledd søppeluniformen amerikanerne kjenner fra hverdagen sin.
Nå er game over og et nytt kapittel tar fatt. For Europa blir det en tøff, men nødvendig, omstilling.