Nordmenn flest er ikke rasister og hvorfor skulle to unge menn, hvor der også kom fire andre til, gyve løs på Ali bare fordi han er svart? Vi var mange som satt med det spørsmålet etter at Alis historie ble kjent. Og hvor merkelig var det ikke at det kun var Alis ord vi hadde i denne saken? Ingen hadde sett eller hørt noe, politiet fant ingen spor. Lite troverdig var det også at Ali ikke kunne gi noe som helst signalement av overgriperne, absolutt ingenting.
Seks ukjente menn
Når Ali forklarte hva som hadde skjedd het det hos BA:
Den ene av de to mennene skal ha kalt Ali for «jævla svarting» og bedt han om å reise tilbake dit han kom fra.
– Det var direkte hat fordi jeg har en annen hudfarge. Men jeg ga bare beskjed om at jeg ikke ønsket noe bråk, at jeg var trøtt og bare ville hjem, sier Ali.
Han har aldri sett mennene før.
Han var altså i samtale med to av mennene før de angivelig gikk til det umotiverte angrepet. For «Plutselig dukket det opp fire andre karer. De seks begynte å hamre løs mot Ali.» Og angrepet skulle ha fortsatt mens Ali «krøket seg sammen på bakken», der de sparket mot kropp og hode.
– Jeg tenkte at hvis jeg ikke kommer meg vekk, da kommer jeg til å dø, sier Ali.
Det siste han husker er at han forsøkte å reise seg opp fra bakken. I en halvveis oppreist stilling fikk han nok et hardt spark i ansiktet.
Så mener han at han besvimte, og våknet senere opp «alene, kald og omtåket». Han klarte å ta seg til legevakta der det ble påvist en rekke skader.
Hjernerystelse, fire tenner som ble slått ut, knekt nese, nakkesleng, sprekk i leppen og haken. Pluss at han er forslått i mage, rygg og armer.
Henlagt og gjenopptatt
Politiadvokat Per Øyvind Valland bekreftet til BA at skadene var forenelig med Alis historie, men da de verken fant vitner, overvåkingsbilder eller spor fra åstedet, ble saken raskt henlagt med ukjent gjerningsperson. Men samme mann kunne legge til at «Denne type kriminalitet som er beskrevet anser vi som veldig, veldig alvorlig!» Mens leder i Sportsklubben Djerv, Espen Edvardsen, der Ali spiller fotball og der han denne lørdagskvelden var på vei hjem etter en fest fordi de hadde vunnet en kamp, reagerte med vantro av Alis opplevelse.
– Det er nesten ikke til å tro. Dette er mer enn en voldshendelse. Motivet er rasistisk, og at det går folk rundt med slike holdninger og handlinger går rett og slett ikke an.
Og det kan nettopp være vantro som er det riktige ordet. Akkurat derfor burde flere reagert med en viss skepsis, for det er heller ikke første gang at vi får servert historier som viser seg ikke å ha rot i virkeligheten.
Selvsagt er rasistiske motiverte overfall veldig alvorlige og derfor er det bra at politiet (og helst alle andre) gjør sitt for å forhindre det. Når Ali etter det angivelige overfalle sa at hvis han «hadde vært hvit, da tror jeg at jeg hadde fått gå forbi», får vi håpe at det ikke er så mange som tenker som han. De aller fleste tror jeg ville varslet politiet umiddelbart og gjort det som sto i deres makt for å stoppe det. Særlig merkelig blir Alis holdning da han selv hevdet at det noe av det viktigste med å fortelle om hendelsen var «at samfunnet skal vite at denne type rasisme og hatkriminalitet finner sted i Bergen i dag. Det må vi ikke lukke øynene for.»
Men så ble saken gjenopptatt. Hvorfor har Synnøve Fluge, som var en av initiativtakerne til å arrangere et fakkeltog til støtte for Hamse Ali og mot rasisme, forklart i et innlegg hos BA 22. november.
Mobilisert press
Fluge forteller i innlegget at hun tror hele byen stilte seg spørsmål: «Hvorfor ble saken behandlet på denne måten?» da politiet henla Ali-saken bare etter tre dager.
Den manglende oppfølgingen fra politiets side gjorde folk opprørt, og Hamse ble enda mer mentalt skambanket, ydmyket og nedtrykt. Først da mediene – etter noen dager med nøling – tok tak i saken, gjenåpnet politiet den.
Hun viser til fakkeltoget som ble arrangert for å vise at » Hamse at han ikke sto alene».
Markeringen samlet et bredt spekter av samfunnsstemmer, fra imamen i moskeen, presten i Johanneskirken, rektor for Møhlenpris skole, leder i SK Djerv til Brann-kapteinen, representanter for byråd og bystyret i Bergen kommune. Men det var én aktør som manglet – politiet.
I forkant av markeringen tok jeg kontakt med flere høytstående personer i bergenspolitiet for å invitere en representant fra dem til å delta i markeringen, ikke bare være til stede som skygger i bakgrunnen. Mange var sinte på politiet de dagene.
For ifølge henne kunne en deltakelse fra politiet den kvelden «virket både konfliktdempende og brobyggende». Men politiet takket nei. «De unngikk med sitt nei å ta stilling til kravet om nulltoleranse for rasisme og trygghet i våre gater», fastslår Fluge.
Det er åpenbart at mange ville ha saken gjenopptatt, og Fluge spør:
Hvordan kan vi føle oss trygge når et overfall som dette ikke blir møtt med en tilstrekkelig etterforskning? Hvorfor måtte det ropes så høyt for at saken skulle gjenopptas?
Hva ville skjedd om Hamse ikke hadde hatt et så sterkt nettverk, en familie og et lokalsamfunn som kunne mobilisere press?
Men dette mobiliserte presset går kanskje ikke den veien som Alis støttespillere var, eller er, så skråsikre på.
Siktet
Dagen etter Fluges innlegg i BA kom politiet med en pressemelding der Ali blir siktet for å ha gitt uriktig forklaring til politiet. Ifølge BA het det i meldingen:
I etterforskningen av en grov kroppsskade, som skal ha skjedd i Nygårdsparken natt til 22. september i år, har politiet innhentet og gjennomgått en rekke elektroniske data fra blant annet mobilnett og leie av el-sparkesykkel. Det er i tillegg foretatt flere vitneavhør.
Det er med andre ord funnet vitner og «spor fra åstedet» ble åpenbart erstattet med søk etter andre tekniske bevis. Til BA fortalte politiadvokat Per Øyvind Valland at de har funnet det som omtales som «betydelige avvik».
– Gjennom etterforskningen av denne grove kroppsskaden, så fant vi at der var avvik mellom det fornærmet i saken forklarte, og det vi fant ved å gjennomgå tekniske bevis i form av telefon, og knyttet til denne el-sparkesykkelturen, samt avhør av vitner. Summen av dette gjorde at avvikene var så store at vi ønsket hans forklaring knyttet til disse avvikene.
Samtidig understreket han at politiet ikke har konkludert i noen av sakene, verken når det gjelder saken om grov kroppsskade eller saken om uriktig forklaring.
Man kan skjønne politiet. Enten har Ali lurt hele Bergen og Norge med, eller så sitter politiet fortsatt med en alvorlig rasistisk motivert voldssak uten kjente gjerningspersoner. Begge deler er like utålelig.
Alis forsvarer Anette Askevold vil ikke svare på hvordan de stiller seg til siktelsen, og viser til «stadiet midt i etterforskningen».
«Hun vil altså ikke kommentere om Ali er enig eller uenig i at han har gitt uriktig forklaring», skriver BA.
Tusenvis i fakkeltog
Alis historie utløste et stort engasjement i Bergen, men Synnøve Fluge mener at siktelsen mot Ali ikke forandrer noe. «Vi har hatt et møte med Hamse i dag, og ser ingen grunn til å ikke støtte ham og det han forteller», slår hun fast overfor BA.
Ingen grunn? Virkelig?
Da fakkeltoget ble avholdt på fotballbanen Møhlenpris ble det innledet av sosialbyråd i Bergen, Charlotte Spurkeland (H).
– Det er enormt rørende å være her i dag. Dere viser at hele Møhlenpris og hele Bergen støtter denne saken. Rasisme opprører mange av oss, og jeg kjenner jeg blir sint.
Men er det lov å bli sint hvis Alis historie er oppdiktet, kanskje for å skjule noe som han ikke er så stolt over?
– I dag markerer hele Møhlenpris og halve Bergen at det som skjedde i Nygårdsparken for to uker siden, det finner vi oss ikke i, sa Synnøve Fluge.
Men hvis det var en oppdiktet historie, som sprer usanne påstander om rasisme i Bergen, skal vi finne oss i det?
Abdul-Kadir M. Ahmed fra det somaliske miljøet i Bergen deltok også på arrangementet.
– Vi er her for å markere den forferdelige hendelsen som skjedde for noen uker siden. Alle i det somaliske miljøet i Bergen og andre steder er preget av dette, sier Ahmed til BA.
Men hva hvis Ali har spredd en falsk frykt?
Eller som Matilde Sæverås Vengen (10), som var på markeringen med moren sin, sier:
– Rasisme er ikke bra. Det sårer andre. Vi lærte på skolen om han som ble slått ned i Nygårdsparken. Det er helt forferdelig! sier tiåringen til BA.
Men hva hvis læreren var litt rask med å lære de unge elevene sine noe som ikke viser seg å være sant? Det er også forferdelig, eller skal vi bare vifte det bort med at det uansett «taler en god sak»?
Det ble også holdt appell fra Amina Ali Amin, bystyrepolitiker fra Ap, som vi får vite har kjent Hamse Ali hele livet.
– Ingen skal måtte oppleve urett på grunn av sin bakgrunn. Nå er det viktigere enn noen sinne at vi står sammen og og kjemper for rettferdighet. Når tryggheten blir tatt fra oss er det er grunnleggende menneskelig behov som blir revet bort.
Men hva hvis «grunnleggende menneskelig behov» til trygghet slett ikke er blitt revet bort, men at Ali prøver å skape en urett som ikke eksisterer?
Pengene overført til Ali
Når Ali er siktet for falsk forklaring er det betenkelig at det ikke forandre noen ting for Synnøve Fluge, som tvert om nærmest fnyser av at «Folk sier det var en stor tabbe og at vi har blitt lurt».
Ifølge henne har nyheten fått flere til å så tvil rundt Alis forklaringer, noe hun «reagerer sterkt på».
– Jeg håper virkelig folk besinner seg i kommentarfelt og generelt. Ingen konklusjoner er trukket fra politiet sin side. Hamse har all vår støtte, sier hun til BA.
For i Fluges verden er det mest vanskelig for Ali – og hun har åpenbart trukket sin konklusjon.
– Dette er en forferdelig byrde å bære og en tung beskyldning å få. Splittelse i byen er absolutt ikke det vi trenger.
Vi trenger vel ikke minne om hvem som kan bidra til å skape en eventuell splittelse. Fluge tar en stor risiko med å lene seg 100 prosent på Ali. Hun burde ha tatt seg tid til å vente på at politiets etterforskning er ferdig.
En annen som har full tillit til Ali og tror det han har fortalt er riktig, er Aps Amina Ali Amin.
Litt mer forsiktig er sportsklubben Djerv, som viste sin støtte ved å opprette en Spleis for å hjelpe ham økonomisk. Det resulterte i over 270.000 kroner i donasjoner. Lederen i klubben, Espen Edvardsen, sier at de ikke har noen kommentar, men håper at «politiet kommer til en konklusjon innen rimelig tid». Det er en mer fornuftig innstilling.
Innsamlingsaksjonen skulle blant annet dekke tannpleien Ali trengte etter hendelsen. Ifølge BA forteller Tone Mesna, kommunikasjonssjef i Spleis, og at pengene ble utbetalt til sportsklubben Djerv 7. oktober. Men hvis noen av giverne ønsker pengene tilbake kan ikke Spleis gjøre noe. Klubbleder Edvardsen forteller at pengene allerede er overført til Ali.
Ali skal inn til nye avhør denne uken, der politiet sier at de kanskje har noe nytt å komme med onsdag. Uansett hva konklusjonen blir, så er det å håpe at medier og andre tar lærdom. Det er ikke nødvendigvis en sannhet selv om det kommer fra en mørkhudet, men her slukte mediene, politikere og andre Alis historie uten forbehold.
Det er jo en trist konklusjon, men la oss håpe for Alis del at han faktisk har opplevd et slikt angrep. Men da har samfunnet tapt.