æreskultur

NRKs Sidsel Wold sier «Foreløpig ser mye ut til å gå bra» i Syria – og fjerner Israel fra kartet

I statskanalen er det optimisme å spore knyttet til opprørsstyrkene i Syria. Sidsel Wold lener seg på at de "syriske opprørere sier de har gitt amnesti til alt militært personell som er blitt innrullert i regjeringshæren under Assad-regimet" og at opprørsleder Abu Mohammed al-Jolani har byttet ut krigsnavnet sitt med sitt vanlige navn. I tillegg "lover opprørsgruppen HTS å beskytte alle borgernes rettigheter", forklarer Wold. Israel har hun slettet fra kartet over Midtøsten. Der finnes bare Palestina. 

Den som betviler at det finnes skjevhet i framstillingen av nyheter fra Midtøsten bør underlegge Sidsel Wolds reportasje et besøk.

Faksimilen viser hvordan saken er presentert. Abu Mohammed al-Jolani, opprørslederen, den erfarne jihadisten som hadde bånd til al-Qaida i Irak, framstilles etter noen knappe døgn som en rettferdighetens mann. Her skal de uskyldig innrullerte i al-Assads hær få gå fri, mens de onde torturistene og krigsforbryterne skal stilles til ansvar, intet mindre.

Det er ikke helt enkelt å se for seg hva «stilles til ansvar» tolkes som av NRKs ivrige utsendte Wold. Det har hun heller ikke til hensikt å dele med det norske publikum, men det kan være rimelig å sannsynliggjøre hva «stilles til ansvar» betyr for jihadister av al-Jolanis støpning. Det betyr etter alt å dømme døden i henhold til sharialovene.

Vi oppsummerte hva al-Jolanis organisasjon står for i saken Alt kan skje i Syria – unntatt den fredelige sameksistensen norsk presse tror på:

HTS er sterkt ideologisk forankret i salafist-jihadisme, en ekstrem tolkning av islam som legger vekt på implementering av sharialov og opprettelsen av en islamsk stat. Selv om gruppen har hevdet å være uavhengig fra al-Qaida, deler den mange av de samme grunnleggende ideologiske prinsippene.

Gruppen har den siste tiden forsøkt å balansere sin jihadistiske agenda med en mer pragmatisk tilnærming i et forsøk på å bli sett som en legitim aktør i den syriske opposisjonen, og nå har de altså lykkes. Historisk sett er det likevel ingen grunn til å tro at landet nå skal bli noen roens oase i Midtøsten.

Amnesti et viktig signal

Pragmatisk kan vel også Wold sies å være, der hun ordlegger seg som følger:

Hva som skjer i det krigsherjede landet de neste dagene og ukene vil kunne si noe om hvor landet kan være på vei. Foreløpig ser mye ut til å gå bra.

Det som «går bra» er altså at nevnte al-Jolani stiller torturister i al-Assads regime «til ansvar», pluss at samme al-Jolani har skiftet navn nå. Han har ikke lenger krigsnavnet sitt, men sitt vanlige navn i stedet, får vi vite.

– Vi vil ikke nøle med å holde de kriminelle, drapsmennene, sikkerhets- og militæroffiserene som har vært involvert i tortur av det syriske folket, ansvarlige, sier opprørslederen.

Han legger til at de vil forfølge krigsforbrytere og be om at de utleveres dersom de har flyktet til andre land. Samtidig understreker han at de som var i tvungen tjeneste, er gitt amnesti.

Det er kanskje Wold som mest av alt understreker poenget med at det skal gis amnesti. Det gjentas hele fire ganger i den relativt korte saken, så man skal være relativt tungnem om man ikke får med seg akkurat den opplysningen. Grunnen til at det gjentas så mange ganger er at det er et argument for Wolds analyse, der hun tiltror HTS å ta lærepunkter fra Irak. Og nei, det er ikke min utheving av teksten, det er Wolds.

Da Iraks diktator Saddam Hussein ble felt i 2003, ble irakere som var en del av Saddams parti, hær og statsapparat avsatt. Det skapte mye ondt blod og mange av Saddams tidligere offiserer gikk inn terrororganisasjonen IS.

Kan Syrias nye seierherrer bygge broer og slik forhindre samme bitterhet, hevnlyst og videre militær maktkamp?

Nå sier i alle fall de syriske opprørere sier de har gitt amnesti til alt militært personell som er blitt innrullert i regjeringshæren under Assad-regimet.

Fint. Det har de altså sagt.

Kvinnesaksforkjemperne

Husker Wold hva Taliban lovte da de gjentok makten i Afghanistan? De lovte å beskytte kvinners rettigheter. Hvordan det gikk er ikke noen hemmelighet.

Men Wold har trua. Et helt avsnitt av teksten er viet kvinners rettigheter, eller nærmere bestemt kvinners klesdrakt. Igjen er det Wold selv som står for utheving av teksten.

Opprørsgruppen forsikrer om at den ikke vil tvinge kvinner til å dekke seg til.

– Det er strengt forbudt å blande seg inn i kvinners klesdrakt eller komme med noe slags anmodning knyttet til klærne eller utseendet deres, heller ikke pålegg om anstendighet, skriver HTS’ generalkommando i en melding i sosiale medier.

Flott, ikke sant? Det gjelder å holde optimismen oppe. Man kan undre seg over hvilke andre kvinnesaker HTS-regjeringen skal kjempe for, for underlig nok er det slik at al-Assad-regimekritiske syrere som allerede befinner seg i Norge har vist seg ganske lite opptatt av nettopp kvinnesak. Tvert om har Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll har advart mot etablert internjustis, barneekteskap og grov undertrykking. Men de er kanskje helt annerledes enn HTS-syrerne?

Fjernet Israel

Wold har utmerket seg med en rekke pro-palestinske saker under dekningen av krigen mellom Irans terrorproxy Hamas og Israel, og det er i lys av den ustanselige Israel-nedsnakkingen man også må forstå tolkningsrommet hun befinner seg i hva gjelder maktovertakelsen i Syria.

Det bekreftes da også ved å se på kartet der Wold presenterer hvordan opprørsgruppene organiserte seg. Hun har ganske enkelt visket Israel av kartet.

Det finnes visst bare et land der Israel ligger. Palestina. Selv Al Jazeera bruker ikke et slikt kart, men skriver Israel.

Så mye for NRKs og Wolds objektivitet.