Nå har jeg forfattet mange dystre saker den siste tiden, så da er det et kjærkomment «ekslusivt intervju» som Aps ledertrio Jonas Gahr Støre, Tonje Brenna og Jan Christian Vestre leverer til TV 2. Her kommer gullkorn på gullkorn, og jeg må klype meg i armen for å tro hva jeg leser:
– Vi håndterer relasjonene våre fint. Vi er vant til at noen mener noe om oss. Hvis vi hadde latt oss distrahere av det, hadde det blitt utrolig vanskelig å styre landet og lede partiet, sier nestleder Tonje Brenna.
Mener Brenna at vi skal tro på at Ap ikke har «latt oss distrahere» av elendige meningsmålinger, rop om «krise» og krav om at statsminister og partileder Støre går av, og det bare måneder før et stortingsvalg?
Lederdebatt
På spørsmål fra VG om hvordan de skal håndtere lederdebatten, svarer Støre:
– Landsmøtet må ta det ansvaret. Dette partiet har holdt på i 150 år og har fått rutiner for å håndtere alle sånne situasjoner. Vi er egentlig ganske stolte av at partiet står også i de krevende tidene vi er i nå.
Personlig ville jeg brukt et annet ord enn «stolte», for de fremstår som alt annet. Tåler så partiet en lederdebatt? Javisst, kvitrer Støre, for vi er lever i et demokrati. Tja, det fordrer i alle fall at ulike meninger blir hørt og respektert. Det er det jo et par saker, Giske-saken for eksempel, som ikke tyder på.
– Partiet kan diskutere hva som helst. Det som jeg tror de fleste i Arbeiderpartiet er opptatt av om dagen, er jo politikken, sier Vestre.
Kremt. Det virker som svært mange i partiet er langt mer opptatt dårlige meningsmålinger og partiledelsen, og hadde de samme vært mest opptatt av politikken, er det jo forunderlig at ledelsen så sjelden snakker om den, bare lover oss bedre tider.
Og vet dere? Stemningen i partiledelsen er på topp.
– Jeg vil si det er ti av ti. Det er litt synd nå hvis dere to ikke er enige da, sier Brenna mens hun ler og legger til:
– Vi kiler hverandre litt underveis.
– Jo, det er veldig god stemning, istemmer Støre, og legger til:
– Selv om det nå blåser i og rundt Arbeiderpartiet, det er altfor dårlige meningsmålinger og det har vært mye støy, så er vi veldig fokusert på den store ledergjerningen vi har. Det er det som nå er viktigst.
Det er som å høre en samtale blant barnehageansatte, der man er blitt enige om at det er veldig viktig å ta vare på barna på politimester Bastians vis.
Koseprat
Ikke bare er stemningen i partiledelsen på topp, Vestre har også tro på at Ap kan vinne stortingsvalget til høsten. Det kan være at miraklenes tid ikke er forbi, men det skal de ha: alt kan skje i politikken.
Ifølge kilder TV 2 har snakket med skal Brenna ha fortalt til både fylkesledere og medlemmer av Aps sentralstyre at hun er klar til å overta som partileder om statsminister Støre trekker seg. Hvordan henger så det sammen med at dere sier dere stoler på hverandre? undrer TV 2 på.
– Vi står jo her og stoler på hverandre. Så det er jo beviset på det, sier Brenna.
Jeg må bare innrømme at jeg fikk merkelige bilder i hodet av dette utsagnet. For hva i all verden mener hun det beviser? At hvis de ikke hadde stått der, så hadde de ikke stolt på hverandre? Skjønner de at de utgjør ledelsen i Ap? Dertil med statsministeren og kanskje ei som drømmer om bli det? Sistnevnte er jo rene skrekkscenario i disse tider.
Støre bedyrer at stemningen i Aps ledertrio nå er usedvanlig god – til tross for lederdebatten som stormer rundt dem.
– Det er spesielt i politikken: vi er i samme parti fordi vi deler felles verdier. Men kjemi er aldri gitt. Jeg opplever at vi i ledelsen har utrolig god kjemi, og at det i tillegg er hyggelig å være sammen. De gangene vi jobber, så jobber vi fullt ut og så kan vi virkelig legge beina på bordet og si: «nå bare er vi sammen». Og det setter jeg pris på, sier han, før han utdyper:
– Vi er hyggelige politiske dyr. Både det å ha gode kolleger å jobbe sammen med for å løse de store, viktige oppgavene vi har, men også å kunne stole på hverandre og jobbe sammen som lag, det er utrolig viktig. Det er hyggeligere for oss, men det er også mye mer effektivt for Norge at vi klarer å løse oppgavene sammen.
Det kan godt være at de er «hyggelige politiske dyr», men de mangler noe essensielt: De er ikke strateger. For makan til koseprat, antakelig i håp om å roe gemyttene, er noe av det merkeligste jeg har sett. Jeg klarer ikke å bestemme meg om det bare er veldig rart eller om det faktisk er morsomt. Uhyggelig er det uansett at de styrer landet.
Lite koseprat
Etter TV 2s «eksklusive intervju» er det noe straks mer realistisk over Aftenpostens rapportering fra partiledelsen i Ap sitt digitale møte med 15 fylkesledere mandag denne uken.
Dagens Næringsliv skrev onsdag at det på dette møtet var flere fylkesledere som ga uttrykk for at Støre burde gå av. Det er korrekt, sier Aftenpostens kilder.
Dette møtet skal ha vært betydelig mer dramatisk enn det som hittil har vært kjent.
Her skal fylkeslederne fra Telemark, Buskerud og Vestfold, og kanskje også Nordland, «ha uttrykt tydelig at de ønsket en ny partileder». I tillegg skal Oslo og Akershus ha gitt uttrykk for behov for en ny partiledelse, men dette skal ikke ha blitt uttrykt så direkte.
Etter det Aftenposten kjenner til, skal Trøndelag Ap ikke ha gjort noe vedtak om at Støre må byttes ut, men det skal ha «bygget seg opp bred misnøye i fylkeslaget gjennom mange år med Støres ledelse og partiets utvikling. Dette skal også ha blitt formidlet i møtet mandag.»
Kun én fylkesleder, fra Østfold, skal ha lagt frem en styrebehandlet uttalelse med støtte til Støre. Mens de andre fylkene ikke skal ha uttrykt noen tydelig mening i spørsmålet, slik Aftenposten forstår det.
At det verken er særlig ro eller koseprat i Ap utover i ledertrioen synes også klart av at ingen av fylkeslederne vil uttale seg til pressen, da man «kommenterer ikke interne møter». Da skjønner man at krisen vokser.
Samtidig melder Aftenposten i dag at mange av de mest erfarne politikerne i Ap ikke vil være å finne på Stortinget etter neste valg. Noen går, andre vil ikke stille. Disse har Aftenposten delt inn tre kategorier:
De lovende: Kari Nessa Nordtun (38) og Karianne Tung (40) stiller ikke.
De vrakede: Hadia Tajik (41), Ingvild Kjerkol (49) og Marte Mjøs Persen (49).
De rutinerte: Anette Trettebergstuen (43), Anniken Huitfeldt (55) og Espen Barth Eide (60).
Jo færre, jo enklere med kjemien, det skal de ha, Ap-ledelsen. Så kan man vanskelig unngå å parafrasere Golda Meirs kjente utsagn «Araberne vil slutte å slåss når de elsker sine barn mer enn de hater jøder»: Ap-ledelsen vil slutte å slåss den dagen de elsker Ap-velgerne mer enn de hater Giske.