Endelige er det noen gode nyheter for sosiale medier – som MSM ynder å forakte, da folk kunne uttrykke seg fritt. De siste årene har imidlertid ytringsrommet innskrenket seg kraftig, ikke minst fordi Meta har innført algoritmer og såkalte faktasjekkere i de fleste land. Disse har gjerne slått hardt ned på ting de ikke liker, uansett om det holder seg innenfor retningslinjene. Dette har de gjort ved å enten fjerne ytringer eller ved sterk begrensning, ved å forhindre spredning, slik som HRS har opplevd over flere år.
– Vi skal tilbake til røttene våre og fokusere på å redusere feil, forenkle våre retningslinjer og gjenopprette ytringsfrihet på våre plattformer, sa Meta-sjef Mark Zuckerberg i en video lagt ut tirsdag morgen ifølge Fox News.
– Mer spesifikt kommer vi til å kvitte oss med faktasjekkere og erstatte dem med Community Notes som ligner på X, med start i USA.
Community Notes er en funksjon på X der bidragsyterne kan legge til kontekst som faktasjekker et innlegg, bilde eller video. Altså et fellesskapsdrevet innholdsmodereringsprogram som er ment å gi nyttige og informative notater. Det er ikke X som skriver, vurderer eller modererer notater (med mindre de bryter Xs regler). X viser til at de mener å gi folk en stemme til å ta disse valgene sammen er en rettferdig og effektiv måte å legge til informasjon som hjelper folk å holde seg bedre informert.
Nå vil altså Meta ta i bruk samme praksis som Elon Musks X.
Politisk skjevhet hos faktasjekkere
Metas tredjeparts faktasjekkingsprogram ble innført etter det amerikanske valget i 2016 og er blitt brukt til å «administrere innhold» og det man mener er «feilinformasjon», hovedsakelig med henvisning til «politisk press», men der det nå innrømmes at systemet har «gått for langt».
Dette sier Metas sjef for globale anliggender, Joel Kaplan, til Fox News. Kaplan sier videre at de gikk til såkalte «uavhengige, tredjeparts faktasjekkere», men det er ikke blitt uproblematisk:
– Det har blitt klart at det er for mye politisk skjevhet i det de velger å faktasjekke, fordi de i utgangspunktet får faktasjekke det de ser på plattformen.
Den politiske skjevheten har nok de fleste brukere av Meta registrert, ikke minst på Facebook. Dessuten virker det ikke som meldesystemet fungerer, da personer kan organisere seg for å bli kvitt noe(n) de ikke liker.
– I stedet for å gå til en såkalt ekspert, er den (Community Notes, red.) i stedet avhengig av at samfunnet og menneskene på plattformen gir sine egne kommentarer til noe de har lest,» sier Kaplan. Han legger til at hvis et notat får støtte fra «den bredeste tverrsnitt av brukere», kan notatet festes til innholdet slik at andre kan se det.
– Vi tror det er en mye bedre tilnærming i stedet for å stole på såkalte eksperter som tar med sine egne skjevheter inn i programmet, sa Kaplan.
Det er bare nokså utrolig at Meta har holdt seg med denne ordningen siden 2016. De må jo ha skjønt at et knippe mennesker med slik makt kunne misbruke det i stor stil, at de faktisk lekte skyggeredaktører uten at noen kontrollerte dem. Utrolig er det også at vårt eget Faktisk.no er eid og delfinansiert av VG, Dagbladet, NRK, TV 2, Polaris Media og Amedia og får i tillegg millioner over statsbudsjettet.
Sensurpress
Meta endrer i tillegg noen av sine egne regler for innholdsmoderering, spesielt de som oppleves «for restriktive, og ikke tillater nok diskurs rundt sensitive emner som innvandring, transspørsmål og kjønn».
– Vi vil sørge for at diskurs kan skje fritt på plattformen uten frykt for sensur, sier Kaplan til Fox News Digital, og fortsetter:
– Vi har makten til å endre reglene og gjøre dem mer støttende for ytringsfriheten. Og vi endrer ikke bare reglene, vi endrer faktisk hvordan vi håndhever reglene.
De automatiserte systemene som brukes i dag mener Meta gjør «for mange feil» og at innhold «som ikke engang bryter med våre standarder» blir fjernet.
Kaplan legger heller ikke skjul på hvorfor denne endringen kommer nå. Det handler om Trump-administrasjonen inntog, som er «en stor tilhenger av ytringsfriheten» og som ikke presser selskaper til mer sensur.
– Det får oss til å ta tilbake verdiene som Mark (Zuckerberg, red.) grunnla selskapet på.
Det fremkommer videre at Zuckerberg i fjor sendte et brev et brev til House Judiciary Committee der Zuckerberg innrømmet at han følte sensurpress fra Biden-administrasjonen, spesielt med hensyn til COVID-innhold, men også satire og humor.
Kaplan tror Meta har en reell mulighet til å jobbe med Trump-administrasjonen, og å jobbe med ytringsfrihet i USA. De de planlegger å ta en mer personlig hensyn til politisk innhold, slik at brukere som ønsker å se flere innlegg av den typen kan gjøre det.
Dette er viktige innrømmelser fra Meta. De har vært presset til å sensurere. Og dette har redaktørstyrte norske medier og politikere godtatt? Ikke bare har de godtatt det, men de gjør det fortsatt, og ingen løfter en finger for å få stoppet dette. Tvert om, Faktisk.no har økonomisk statsstøtte – og Stortinget er taus. Vi har tidligere beskrevet hvordan sensuren på Facebook fungerer, for eksempel her og her.
Da er det bare å håpe at den nye Metaordningen rulles ut i alle land. Nei til sensur, ja til ytringsfrihet, der vi heller ikke bør glemme at uenighet er selve nerven for frie demokratier.