Ordfører Opdal Hansen fra Høyre mener at valgresultatet i Drammen var så klart, at det, til tross for dokumentert valgfusk, ikke vil ha betydning for mandatfordelingen i bystyret. ”Selv om man skulle forkaste samtlige 364 stemmesedler med kumuleringer for Yousuf Gilani, ville det ikke ha noen betydning for mandatfordelingen i bystyret,” sier Opdal Hansen til Aftenposten.no.
Politiet har bekreftet at stemmer er kjøpt for femtilapper i rusmiljøet. Sammen med femtilappen fulgte Ap-stemmesedler der det på forhånd var gitt ekstrakryss for Gilani (Ap). Men selv om Opdal Hansen bekrefter at ”alle” har latt seg sjokkere av dette, og at saken er alvorlig, så mener ordføreren likevel at omfanget er så begrenset at det ikke er behov for omvalg.
Heller ikke SVs gruppeleder, Rune Kjeldsen, finner det naturlig å holde omvalg, med mindre nye ting måtte bli avdekket.
Det er ikke Stortings- og bystyrerepresentant Jørund Rytman (Frp) og bystyremedlem Asif Khalil (SV) enige i. De krever begge omvalg. Rytman mener at det bør holdes omvalg fordi det er dokumentert valgfusk, mens Khalil mener at saken slik den står i dag svekker troverdigheten til de representantene med innvandrerbalgrunn som er valgt inn.
Den nyutnevnte kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier til Dagbladet.no at hun synes saken er svært alvorlig, og følger den nøye. Hun vil derimot ikke gripe inn før saken er ferdig behandlet i valgstyret og kommunestyret i Drammen. ”Når Drammen kommune har sagt sitt vil jeg se på om saken skal følges videre opp av departementet, og eventuelt på hvilken måte. Det vil skje i løpet av uka. Denne saken har høy prioritet,” sier Kleppa.Uansett utfall i Drammen vil statsråden vurdere endringer både i valgloven og kommuneloven.
I en pressemelding fra politiet i Drammen heter det at en mann er siktet for kjøp av stemmer i forbindelse valgjukset. Mannen har vært inne til avhør i helgen. Politiet er i begynnelsen av etterforskningen, og har foreløpig ikke et totalt bilde av verken omfanget eller hvem som står bak det angivelige kjøpet av velgere. ”Etterforskingen dreier seg nå om enkeltpersoner i enkelte miljøer i Drammen. Vi kan ikke si noe om hvem disse menneskene er, eller hva slags relasjoner de har til personene som har mottatt betaling. Det er begrenset hva politiet kan gi av informasjon så lenge denne saken er inne i en etterforskingsfase,” sier Jan Erik Strøm i pressemeldingen.
Tre til fire etterforskere jobber til daglig med saken.
Et enstemmig valgstyre i Drammen godkjente i ettermiddag valget, til tross for avdekket valgfusk. I morgen skal bystyret i Drammen behandle saken, men det forventes at de vil komme til samme konklusjon. Ifølge loven kan de ikke annet. Nå kreves det lovendring.