I forrige uke forbød – med øyeblikkelig virkning – formannen for organisasjonen Danske Bladtegnere, Lars Refn, Danmarks svar på NRK, DR, å gjenopptrykke Muhammed-karikaturene. Refn oppga sikkerhetspørsmål som begrunnelse, men erkjente også at det i like høy grad dreier seg om et politisk statement:
»Det er klart, at efter Krudttønden ser sikkerhedssituationen noget anderledes ud. Men det handler også om, at der er nogle ytringsfrihedsfundamentalister, som ser vores tegninger, som et våben man kan true med i tide og utide. Vi vil ikke spændes for en ideologisk vogn, så der hvor vi har mulighed for det, vil vi gerne forhindre folk i at bruge vores tegninger til ideologiske kampe,« siger Lars Refn.
Formann Refn kan overhode ikke forestille seg noen situasjon hvor det vil være relevant med en gjenopptrykking som han mener har «karakter av et terrorangrep mot alle muslimer i hele verden».
Danske tegnere er uenig. En av dem er Franz Füchsel, som laget en av Jyllands-Postens opprinnelige tolv tegninger.
»Vi har lavet en aftale med ham om, at han også kræver penge ind, fordi det er vi berettiget til, men det der med, at vi ikke bringer tegningerne … Jeg har lige haft et interview i Fyens Stiftstidende, hvor en af journalisterne bad om at få lov til at bringe min tegning, og det fik han lov til. Det vil i givet fald være op til hver enkelt tegner at bestemme,« siger han.
»Vi kan ikke kollektivt gøre os til dommere over, hvad der er rigtigt, og hvor de bliver offentliggjort.«
Faksimile fra Jyllands-Posten.
Annette Carlsen er heller ikke enig i Refns bombastiske uttalelser og mener uttalelsen om at tegningene har karakter av et terrorangrep mot alle muslimer ikke er klarert med andre tegnere:
»Jeg vil bare sige, at det ikke er noget, han har clearet med alle de andre tegnere – at bruge sådan nogle udtryk. Det er det altså ikke,« siger hun.
Carlsen underskrev forbudet, men er ikke enig at tegningene aldri skal brukes. Hun er imidlertid skremt av terrorangrepene i Paris og København og ønsker derfor ikke at tegningene skal bli vist i tide og utide. Carlsen legger likevel til at hun er mer på linje med nyhetsankeret i DR, Adam Holm, enn formann Refn.
Holm viste karikaturene på tv etter terrorangrepet på Charlie Hebdo – som etterlot 11 døde og 11 sårede – og mener at formannens utmelding er en kulturell kapitulasjon for islamister:
»De tegninger skal ikke vises i tide og utide. Men der, hvor det drejer sig om at dokumentere relevant religionskritik, må det være på sin plads. Det andet er en kulturel kapitulation, for det betyder jo, at vi de facto er bundet af et islamistisk diktat om, hvilke satiretegninger vi må vise,« siger Adam Holm til Journalisten.
Franz Füchsel er også enig med Holm og motstander av et forbud: – Jeg har aldri sett noe galt i at vi laget de tegningene, så personlig har jeg den innstillingen at hvis man spør om det, finner vi ut av det. Det skal en forespørsel til, også til de andre tegnerne som har deltatt. Jeg kan ikke svare for andre enn meg selv.