Den australske versjonen av tv-programmet 60 minutes intervjuer Dr. Shamrahayu Aziz, som er professor i islamsk lov (sharia) i Malaysia – og utrolig nok ansett som en menneskerettsforkjemper.
Anledningen er sultanen av Bruneis kriminalisering av frafall fra islam, hvilket medfører dødsstraff.
– Dere har denne store, stolte religionen. Hvorfor har dere behov for å true folk med døden?
– Det handler ikke om trusler, det handler om tro. Vi må komme tilbake til religionen. Men derfor, hvis vi har en trussel om drap, er det ikke nødvendig å drepe.
– Men er det ikke alles menneskerett å ha friheten til å velge religion?
– I islam, nei! Jeg må si dette veldig direkte. I islam, når du er muslim, så har du ikke rett til å velge religion, svarer vår venn menneskerettsforkjemperen.
Ifølge professor Aziz kan islam bare forsvares ved å ha de de tøffeste straffene, men da programlederen kommer inn på steining for utroskap føler professoren ikke for å være så direkte lenger.
– Har du noen gang sett en kvinne bli steinet til døde?
– Jeg så dette på Youtube. Jeg synes ikke det er islamsk.
– Det er sharialov?
– Sharialov [utydelig] og derfor det muslimer gjør, ikke islamsk lov.
– Men under sharialoven er dette straffen som kan utføres for utroskap?
– Selvfølgelig, vi må være veldig klare, så vi forstår det ånden med loven. Vi kan se skjønnheten, ikke bare de stygge delene av loven.
– Så du ser skjønnheten i at noen blir steinet til døde for utroskap?
– Det er ikke skjønnheten i at noen blit steinet til døde. Skjønnheten er at du vil få et veldig, veldig perfekt familietre. I ekteskapet, der vil det være mann og hustru, det vil være barn, det vil ikke være noe utenfor ekteskapet.
– Men dette er middelaldersk, er det ikke?
– Koranen passer for alle tider, avslutter den menneskevennelige menneskerettsforkjemperen og illustrer om ikke annet at menneskerettsforkjempere kan være så mangt.
Men kanskje har fru professoren rett. Alle land vil jo helst ha en sunn familiepolitikk og steining er mye, mye billigere enn barnetrygd og kontantstøtte. Et langt bedre incentiv også, antagelig.
Så da får vi håpe at alle nå ser skjønnheten i å få et veldig, veldig perfekt familietre.
Ellers.