Aftenposten har oppdatert saken sin flere ganger etter at de først unnlot å nevne at den syriske asylsøkeren som ble holdt i en såkalt benlås av leirlederen i et asylmottak i Nestved var kjent som voldelig. I den opprinnelige saken kom det bare frem at leirsjef Kent Nielsen ble dømt for vold i 2014, men ingenting om at asylsøkeren dagen før ble varetektsfengslet i tre uker, siktet for vold og trusler.
Nielsen fikk umiddelbart sparken etter publiseringen av videoklippet som av enkelte er forsøkt fremstilt som et uprovosert angrep på en sakesløs asylsøker.
Fordømmelsene har stått i kø – selvsagt – fra de vanlige mistenkte.
En video fra leiren viser også fysisk maktbruk overfor en 34-årig syrisk asylsøker, som holdes i benlås av tre ansatte, hodet presses ned mot bakken og armen vris om på
I utgangspunktet kan senterledelsen bare bruke fysisk makt dersom det er overhengende fare for liv og helse.
– Senterlederen og hans personale er på kant med straffeloven, sier Claus Juul, juridisk konsulent i dansk Amnesty, om videoen til avisen Information.
Det kan imidlertid stilles spørsmål ved hvor på kant med straffeloven Nielsen og to andre ansatte virkelig var i dette tilfellet. I kjølvannet av saken har det nemlig kommet frem en rekke opplysninger som tilsier at de ansatte handlet av ren nødvendighet. Det er da også svært delte meninger blant asylsøkerne i Næstved mottak om avskjedigelsen av Nielsen.
Den fengslede asylsøkeren benevnes som MA, er 34 år gammel og har gjort seg sterkt negativt bemerket under sitt opphold ved mottak i Danmark.
Han har slått en journalist fra TV2 og flere ganger truet med å drepe den angjeldende leirsjefen. I tillegg har han allerede blitt flyttet fra et Røde Kors-senter til leieren i Næstved fordi han kjønnskrenket kvinner og barn som bodde på det førstnevnte asylmottaket.
Umiddelbart etter ankomst i Næstved begynte han å oppføre seg truende og aggressivt, skriver Radio24syv, som er i besittelse av flere dokumenter om saken. To ganger ble han rapportert for vold mot personalet. En gang måtte han legges i bakken til han roet seg ned. Denne hendelsen ble anmeldt til politiet. I april ble han rapportert for verbal krenking av personalet i Næstved, senere samme måned og i begynnelsen av mai er han rapportert for trusler mot samme. En annen asylsøker ved mottaket ble også utsatt for trusler. 16. mai ble MA hentet av politiet og siktet for vold og trusler om vold.
Han blir beskrevet som konfliktsøkende, provoserende og seksuelt aggressiv overfor kvinnelig personale:
Jan Olsen, kantinechef hos Beredskabsstyrelsen i Næstved, der leverer mad til asyllejren, siger om den pågældende asylansøger, at “han er en person, der kan skabe en borgerkrig med to personer.”
“Også overfor mit personale i køkkenet er han en meget frembrusende og provokerende type, som hele tiden søger konflikt og splid. Han har ytret sig overfor pigerne seksuelt, og når de går hjem om aftenen har han stået ved hegnet og råbt efter dem. Han opsøger splid fra morgen til aften, hvis han kan komme til det.”
Kantinechefen siger, at han og hans personale er “helt uforstående” overfor, at sagen har ført til bortvisning af lejrchef Kent Nielsen.
“Kent havde tre ugers ferie for et stykke tid siden, og der havde vi det største slagsmål nogensinde. Det foregik ude på græsplænen med 50 personer, og politiet kom rendende et helt døgn efter. Det tror jeg ikke var sket, hvis Kent havde været der, for han ville han grebet ind meget mere prompte og afværget det, inden det nåede dertil,” siger kantinechefen.
Av saksdokumentene fremgår det at to asylsøkere oppdaget at den syriske 34-åringen hadde funnet en stein han hadde tenkt til å ta med inn i leiren og «bruke til å slå Kent (Nielsen) ihjel» med. De to asylsøkerne rapporterte det inntrufne 26. april. Senere samme dag noterer lederen for mottakets nattevakter at MA hadde gjentatt at han «ville slå ihjel Kent når han fikk sjansen til det». Dødstruslene ble imidlertid ikke meldt til politiet, da ledelsen ved mottaket mente at de var i stand til å håndtere mannen.
To dager etter konfiskerte mottaksvaktene en stein fra den 34 år gamle asylsøkeren.
Dagen han ble lagt i benlås – 2. mai – hadde han i følge øyenvitner vært spesielt truende. Til en ansatt ved mottaket hadde han ropt på arabisk at det «letteste for meg er å stikke Kent med en kniv». På spørsmål om han hadde en, svarte han bekreftende. En ransaking viste derimot at han ikke hadde noen kniv på seg, men av hans personlige data fremgår det at han tidligere har vært i besittelse av en kniv, men at det hersker tvil om hvilken type.
Etter denne episoden ble personalet på mottaket advart om at MA var farlig.
Senere samme dag slo han løs på tilfeldige biler utenfor mottaket, truet med å knuse ruter og ropte at han ikke fikk «penger eller mat». Deretter løp han inn i leieren og støtte sannsynligvis tilfeldig på Nielsen, hvorpå han ble enda mer aggressiv og ropte «I will kill you». Han slo deretter inn en rute og gjorde tegn til å ville bruke glasset til å skade Nielsen, skriver Radio24syv.
Han slog derefter ud efter lejrchefen, oplyser lejrchefen selv. Det førte til, at tre medarbejdere, herunder lejrchefen selv, forsøgte at overmande den 34-årige asylansøger, som herefter blev lagt i benlås.
En anden medarbejder, der overværede episoden, forklarer, at han “slog ud til alle sider” og at der ikke var andet at gøre end at overmande ham. I forbindelse med den 34-årige asylansøgers trusler og aggressive adfærd, ringede en kvindelig ansat til politiet på 112 og havde politiet i røret under hele episoden. Da asylansøgeren var pacificeret, blev politiets udrykning dog afblæst. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har ikke haft mulighed for at undersøge og bekræfte oplysningerne om dette 112-opkald.
Den bortviste lejrchef Kent Nielsen siger:
“Jeg kan af hensyn til min tavshedpligt ikke udtale mig om asylansøgeren, men jeg kan bekræfte, at han truede mig på livet og slog ud efter mig, hvorpå jeg forsøgte at pacificere ham ved at sno hans arm. Han var dog meget udadreagerende og aggressiv, og vi lagde ham bagefter i benlås. Jeg mener ikke, at jeg brugte for meget magt, men den magt, der var nødvendig,” siger den nu bortviste lejrchef Kent Nielsen til Radio24syv.
Hans advokat, Torben Koch siger:
“Jeg mener, at alle forudsætninger for at anvende magt overfor den her asylansøger er tilstede. Har er truende, han er aggressiv og han påbegynder et angreb ved at slå ud efter lejrchefen, og da lejrchefen kender til mandens forhistorie, og ved, at han har fremsat dødstrusler og er er meget voldsom, er grundlaget for at lægge ham ned og pacificere ham opfyldt. Juridisk set er der tale om ren nødværge,” siger advokat Torben Koch.
Ifølge Radio24syv var asylsøkeren sint på leirledelsen og da særlig leirsjef Nielsen, da disse hadde nektet ham å delta på språkundervisning ved Næstved Språk- og Integrasjonssenter. Ledelsen nektet fordi de mente det var utrygt å la 34-åringen oppholde seg 600 meter fra Næstved kommunes barneinstitusjoner ettersom han har utvist seksualisert, kjønnskrenkende og aggressiv atferd. Han har imidlertid tatt et kurs ved språk- og integrasjonssenteret under falskt navn.
Leirleder Kent Nielsen er riktignok dømt for vold fra før, men er det noe som tilsier at han har handlet feil i forhold til denne mannen?
Hvorfor en så aggressiv og utagerende asylsøker som ham i det hele tatt har fått oppholde seg i åpne mottak, kan man jo bare lure på.
Det er godt mulig at den 34 år gamle asylsøkeren er traumatisert og at det er derfor han utviser en så påfallende truende, seksualisert og voldelig atferd. Det hører vi da ellers nok om fra asyllobbyen til vanlig. Hvordan tror de samme så det er for andre eventuelt traumatiserte asylsøkere å måtte leve med en så utagerende mann innpå seg? For ikke å nevne personalet som tross alt gjør en innsats for å ta i mot asylsøkere? Mon tro hva asylsøkende kvinner og barn syntes om å ha denne mannen med sin skremmende og krenkende atferd i sin umiddelbare nærhet? Ikke stort, antagelig, ettersom Røde Kors faktisk fikk ham flyttet fordi de vurderte at han nettopp ikke burde være i nærheten av kvinner og barn. Er det da rart at leirledelsen vurderte det slik at han heller ikke burde få oppholde seg i nærheten av offentlige institusjoner for barn i Næstved kommune?
Selvfølgelig er det ikke det. Men det virker som det regelrett går i ball for organisasjoner som Amnesty så fort en asylsøker foretar seg noe som får negative konsekvenser for ham selv. Enda verre er det hvis konsekvensen blir påført av noe så fryktelig som en eller flere – skrekk & gru – hvite menn. Det passer jo uhorvelig dårlig inn i det fastlåste, akterutseilte offer-overgripernarrativet man stadig insisterer på å holde seg med på de kanter. I motsetning til resten av oss fremstår da også dette angivelig antirasistiske segmentet som ellevilt lykkelige hver gang det oppstår en situasjon som kan tolkes som rasisme. Hurra, endelig litt vaskeekte rasisme, for det kan jo umulig finnes noen som helst andre, rasjonelle forklaringer, liksom!
Dette er for øvrig de samme som støtt skammer ut den «innfødte» befolkningen for å være fordomsfulle. Hvorfor noen gidder å låne dem øre lenger går over min forstand, for deres egen dømmesyke overgår de fleste menneskers hjerter og hjerner – og de tar seg svært sjelden tid til å undersøke sakens faktiske forhold før de kaster seg rundt for å utnytte det politisk. Vi skal ikke lenger enn til Radikal Portal og Antirasistisk senters groteske utnyttelse av det tragiske drapet på den 20 år gamle asylsøkeren Khaled B. i Dresden for å anskueliggjøre det.
Men hva ville de selv gjort i et tilfelle som dette?
Som de fleste andre ser jeg ikke på vold som noen god løsning på noe som helst, men som vi alle vet: av og til er det nødvendig for å forsvare seg selv og andre mot vold og overgrep. De som svever i troen på noe annet, bør snarest se å komme seg ned på jorden hvor resten av oss lever. De er rett og slett nødt til å begynne å forholde seg til denne enkle sannheten, ettersom samfunnene de lever i styres etter den: det er f.eks. derfor alle siviliserte, demokratiske land har politi og militære.
Forfatteren George Orwell har sannsynligvis uttrykt det best: Folk sover fredelig i sine senger om natten bare fordi brutale menn står klare til å utøve vold på deres vegne.
John Lennons «Imagine» er og blir en virkelighetsfremmed sangtekst om en annen menneskehet på en annen planet, ikke et styringsprinsipp. Man står naturligvis fritt til å avsynge den på fest hjemme hos seg selv døgnet rundt eller innrette seg privat etter den så mye man lyster, men samfunnet som helhet – ei heller asylsøkere – har ikke bruk for utopister som per definisjon er ute av stand til å se verden som den er og derfor sliter med å forholde seg til livets realiteter. Vi skal følgelig være klar over at enhver utopist har et personlig problem, som de aktivt forsøker å gjøre til alle andres. Det bør vi ikke la dem få fortsette med.
Så jeg vet ikke med dere andre, men i dette tilfellet ville jeg nok følt meg tryggere sammen med leirsjef Nielsen – som har fått sparken for noe de fleste normale mennesker ville og burde gjort – enn med juridisk konsulent i dansk Amnesty Claus Juul, hvis dømmesyke og forhastede reaksjon får meg til å mistenke ham for være den typen som heller står, på trygg avstand, og ser på at andre blir terrorisert så lenge gjerningsmannen har det som etter hans oppfatning er «riktig bakgrunn».
Og om ikke annet, så vet jeg om flere asylsøkere i Røde Kors’ mottak og minst 160, realistiske asylsøkere i Næstved asylleir som er enig med meg. Det er da alltids noe.