Skolebranner har ridd Sverige som en mare siste årene. Det har blitt et så vanlig syn at folk knapt letter på øyenbrynene. Så vidt vi har registeret, har ikke myndighetene aktivt gått etter unge som ofte antas å stå bak slikt alvorlig hærverk. Må det bli forsikringsbransjen som rydder opp ved å gå på foreldre og foresatte?
1.januar 2017 brant Sandsbro skole ned. To gutter på da 13 år erkjente at de med vilje hadde skutt nyttårsraketter inn i ventilasjonsanlegget. Nå krever skolens forsikringsselskap, Protector, at guttenes foresatte betaler for de omfattende skadene skolen ble påført.
– Det totala beloppet räknar vi med kommer ligga på 25 till 26 miljoner kronor, säger Mikael Hellberg som är skadechef för egendom och ansvar på Protector.
Forsikringsselskapet oppfordrer indirekte de foresatt å gå til domstolen, antakelig for å sette en presedens for hvem som skal holdes ansvarlig når barna begår alvorlig kriminalitet.
Om familjerna inte kan betala får parterna försöka hitta en förlikningslösning.
– Då får vi försöka komma fram till en lösning, men det är för tidigt att säga hur den skulle se ut, säger Mikael Hellberg.
Hvis guttene hadde vært 15 år på gjerningstidspunktet, kunne de blitt tiltalt for mordbrann.
Undervisningen har pågått i brakker etter brannen, og det er fremdeles uvisst når skolen gjenoppbygges.
Flere hundre skoler påtennes årlig i Sverige, rapporterte Sveriges radio i 2012. Sverige troner i verdenstoppen (også på denne dystre statistikken) over påtente skolebranner.