En aktinnsikt fra danske påtalemyndigheter viser at over 1500 utviste kriminelle har returnert til Danmark i løpet av bare fem år. Flere politiske partier vil nå skjerpe straffen for brudd på innreiseforbud.
Debatten om utviste kriminelle har stått høyt på dagsorden i Danmark den siste tiden, særlig på grunn av den ultrakriminelle bandelederen med pakistansk statsborgerskap, Shuaib Khan, og den kroatiske sigøynerfamilien Levakovic, hvis medlemmer praktisk talt utgjør rene kriminalitetsbølgen helt på egenhånd. Flere mannlige medlemmer er blitt utvist gjennom årene, men de utfordrer stadig folks rettsfølelse ved ikke bare å returnere øyeblikkelig til Danmark etter utvisning, men ved å skryte av det i tillegg.
Således la den vanekriminelle og permanent utviste Jura Levakovic ut en video av seg selv hvor han kjører gjennom Københavns gater – èn måned etter at han mottok utvisningsdommen.
Problemet er imidlertid langt mer omfattende og det øker. Bare i løpet av fem år har hele 1500 utviste returnert til Danmark. I følge en aktinnsikt avisen Ekstra Bladet har fått tak i, har antallet utviste som returnerer ulovlig til Danmark økt med 16 prosent fra 2016 til 2017. Til sammen har 1.574 utlendinger blitt dømt for overtredelse av innreiseforbudet de siste fem år.
De får ikke rare straffen: 20 dagers fengsel for førstegangs overtredelse.
Det var også den fængselsstraf, som Jura Levakovic fik ved en såkaldt straksdom for nylig.
Udsigten til at skulle i fængsel virker dog ikke til at afskrække den 30-årige kroat.
»Jeg kommer tilbage. Så bliver jeg fanget og sat på et fly, og så tager jeg tilbage igen, og sådan gør jeg indtil indtil den dag, jeg kradser af,« sagde Jura Levakovic til Ekstra Bladet tilbage i 2016, mens han sad fængslet i Enner Mark Fængsel.
Straffen er for liten, mener Dansk Folkeparti, som vil fremlegge et forslag om minimum ett års fengsel. Det vil nemlig medføre at straffen kan avsones i forbryterens hjemland. I følge EU-regler må man dømmes til minimum seks måneders fengsel for å kunne sendes til soning i eget hjemland.
Også det sosialdemokratiske partiet vil heve straffenivået for å muliggjøre soning i hjemlandet.
Regjeringspartiet Venstre vil imidlertid se på andre muligheter, ettersom det dreier seg om – slik stadig flere europeere også oppfatter det – en «gruppe som nærmest er immune når det gjelder straff»:
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil gerne drøfte strafniveauet for denne type forseelser med de øvrige partier, skriver hun i et skriftligt svar til Ekstra Bladet. Hun tror dog, at der er tale om en gruppe, som »nærmest er immune« over for straf.
Hun mener derfor, at det i stedet er vigtigere, at politiet og de relevante myndigheder bliver bedre gearet til at reagere hurtigt og korrekt, så snart en udvist udlænding opdages herhjemme.