Innvandring

På «flukt» med forakt i bagasjen

Asylsøkere oppfører seg stadig mer uforskammet mot leger og helsepersonell i Østerrike og Tyskland, og kan bli voldelige om de ikke får det som de vil. Kanskje det er på tide at europeiske myndigheter redigerer asylreisekatalogene litt og minner om at Europa er et kontinent bebodd av borgere, ikke et servicekontor fylt med personlige tjenere?

Asylsøkeres atferd på legekontorer i Tyskland og Østerrike viser at aggresjonen er stor og får de det ikke som de vil, er voldsparatheten høy, melder Kronen Zeitung. Vold og krenkelser begynner å bli dagligdags i Østerrike.

Krav om sykemeldinger

I stadig større grad blir leger og øvrig helsepersonell konfrontert med aggressive pasienter som nylig har ankommet landet som asylsøkere, og konfliktene dreier seg ofte om helseattester eller sykemeldinger. Påfallende ofte er det krav om sykemeldinger fordi de har uteblitt fra obligatoriske, statlige kurs eller språkkurs for asylsøkere som utløser konfliktene. Noen kan komme så lenge som 14 dager etter at de skulle deltatt på kurs og kreve sykemelding for å gyldiggjøre fraværet.

I Wien ble den irakiskfødte legen Mazen Linecker-Al-Shakarchi overfalt av en syrisk asylsøker da han nektet å skrive ut en slik sykemelding. Den 40 år gamle asylsøkeren ble sint og begynte å skrike høyt å venteværelset. Da Linecker-Al-Shakarchi ba ham gå, slo syreren ham med full kraft i ansiktet. Han fikk deretter to slag til, før andre pasienter på venteværelset overmannet 40-åringen. Slagene var harde nok til at legen mistet en tann.

Linecker-Al-Shakarchi er ikke imponert over politiet, som tok anmeldelsen og vitneforklaringer, men ellers ikke foretok seg noe da legen ikke ble alvorlig skadet. – Det kan da ikke være at en slik hendelse blir forsøkt feid under teppet?, spør han.

Tilfellet er antagelig av de mer ekstreme, men flere leger og ansatte på legekontor forteller om det samme. Det er særlig spørsmål om sykemeldinger i forbindelse med uteblivelse fra obligatoriske kurs som utløser «dårlige situasjoner» mellom helsepersonell og personer med innvandrerbakgrunn.

«Syk er syk»

En mangeårig resepsjonist beskriver en typisk situasjon ved legekontoret hun jobber på i Wien:

– Uteblir man fra et femdagerskurs trenger mange unge menn sykemelding for tre dager, og de er svært krevende. Når du spør om årsaken til sykefraværet, svarer de «syk er syk» i en uvennlig og nedlatende tone.

En del av innvandrerne vil heller ikke snakke med kvinner eller sykepleiere, bare med legen,  hvis tid blir kastet bort på småting som medarbeidere kunne tatt seg av. Resultatet blir at andre pasienter blir skadelidende, ettersom ventetiden blir lenger.

– Andre ankommer legekontoret med en liste over obligatoriske kurs de skulle deltatt på, og krever sykemelding for de dagene de har uteblitt. Sier du at det ikke er mulig, blir de frekke og ubehagelige. Eller de vil at du skal ringe kurset, forteller resepsjonisten.

Dersom legen ikke går med på kravene, vil mange bytte lege, hvis ikke sistnevnte allerede har strøket pasienten av listen. Legen resepsjonisten jobber for har måttet treffe dette tiltaket flere ganger.

Favorittlegen

Ryktene om hvilke leger som utsteder sykemeldinger fort og greit, og uten alt for mange spørsmål, går imidlertid raskt, og mange foretrekker å bytte til disse. Favorittene er leger med arabisk bakgrunn, sier resepsjonisten til Kronen Zeitung.

Lignende problemer rapporteres fra Bayern i Tyskland, hvor det vakte oppsikt da en lege bekjentgjorde at han ikke lenger vil behandle asylsøkere. Debatten har polarisert den tyske offentligheten, men legen, som har jobbet i årevis ved et asylmottak, står på sitt og mener at han har gode grunner. Han mener at mange av asylsøkerne er «helseturister» med «noen ubehagelige ønsker», skriver avisen Die Zeit.

I begynnelsen behandlet han syrere med faktiske krigsskader på asylmottaket. Alvorlige helseproblemer var det likevel få av. – Nå kommer de og vil ha Viagra, sier han. Pasientenes oppførsel gir han ikke stort for. – Av 40 pasienter er det bare én som sier takk, legger han til.

Både han og legekollegaen ved samme mottak mener at mange asylsøkere er helseturister med liten sjanse for å få oppholdstillatelse. – De vet hvor tregt asylprosessen går, og de tror at de kan bli behandlet av tyske spesialister i mellomtiden, sier han.

Han mener det bare finnes én løsning på problemet: innstramninger i asylpolitikken for å begrense asylinnvandringen. Selv akter både han og kollegaen å avslutte engasjementet ved asylmottaket når kontrakten de inngikk med myndighetene utløper denne måneden.

Det er jo så i vinden med alle slags kurs for asylsøkere, så kanskje et kurs om at Europa er et kontinent, ikke en tjenerbolig kunne vært noe? Med mindre de asylsøkerne som åpenbart trenger det skaffer seg sykemelding og uteblir da, selvsagt.