Københavns Politi og Politiets Etterretningstjeneste (PET) har i dag hatt gjennomført flere ransakinger i Stor-København i forbindelse med en terrorsak. Dette skal være som et resultat av en lengre PET-etterforskning.
Droner til terror
I pressemeldingen heter det at to personer er anholdt for medvirkning til forsøk på terrorisme i utlandet blant annet ved innkjøp av droner i Danmark til terrorbevegelsen IS, og siktet etter straffelovens paragraf 114 (terrorparagrafen) som kan gi fengselsstraff opp til livstid.
Droner ble fra høsten 2016 en del IS verktøy på slagmarken i Irak og Syria, og det har siden vært fryktet at det også kan bli brukt av sympatisører i Europa.
Ifølge DR er de anholdte to 29-årige menn fra det nordvestlige København, hvorav en av dem underviser på Copenhagen Business Academy. Begge skal ha vært avhørt i forbindelse med saker om Syria-krigere, og den ene har angivelig vært en del av den salafistiske gruppen «Kaldet til Islam».
DR kan også fortelle at Basil Hassan, som er mistenkt og etterlyst for attentatforsøket mot journalist og islamkritiker Lars Hedegaard i 2013, spiller en helt sentral rolle i denne terrorsaken. Politiet mistenker nemlig den 31-årige ingeniørutdannede dansk-libaneser Hassan for å ha bestilt droneutstyr til IS, som han selv har vært en del av siden 2013. Det skal være skjedd gjennom et nettverk i Danmark.
Pionerer
Nic R. Jenzen-Jones som er direktør for konsulentvirksomheten Armament Research Services forteller til avisen Berlingske at IS har vært ledende når det gjelder bruken av førerløs flyteknolgi som for eksempel små droner, som går under forkortelsen UAV.
«IS har på mange måter vært pioner innenfor bruken av ikke-kommersielle hverdags-UAVer til terrorisme,» sier Jenzen-Jones, og utdyper:
«På den måten har de vært i stand til både å skape overblikk over slagmarken, motta video i nåtid for å justere og presisere artilleriild, ta opp propagandafilmer og direkte angripe velegnede mål med improviserte sprengladninger.»
Generelt skal IS’ «dronesuksess» ha smittet over til andre terrorgrupper. Men i takt med at IS har blitt mer presset i Midtøsten har det også skapt betydelige problemer for deres forsyningslinjer. Ifølge Jenzen-Jones skal det være flere dronesmugling-saker til IS rundt omkring i verden.
Ikke første sak
Dette er heller ikke første «dronesaken» i Danmark.
I fjor ble en 28-årig mann og en 29-årig kvinne anholdt og fengslet for dronekjøp til IS. Mannen ble siktet for å skulle sende ut det politiet klassifiserte som profesjonelt droneutstyr til samme gruppering av IS som er i søkelyset nå. Det ble da kjøpt blant annet seks termiske infrarøde-kameraer, seks mottaker-tunere av TV-signaler og ekstra propeller og andre reservedeler – alt med adressat IS.
Dagens to anholdte skal fremstilles for varetektsfengsling i morgen, antakelig bak lukkede dører, av «hensyn til videre etterforskning».