Det er snart ingenting som sjokkerer med de svenske tilstandene. Man skulle tro at når det avdekkes at en privat barneskole, som siden 2009 har mottaqtt 275 millioner kroner i offentlige skolepenger, har eller har hatt minst fire hjemvendte IS-terrorister ansatt ved skolen, og at ytterligere syv ansatte hadde koblinger til ekstrem-islam, så ville det bli ryddet opp i sporenstreks. Men den gang ei.
Utgangspunktet er den nå utviste tidligere rektoren for Vetenskapsskolan, Abdel-Nasser el Nadi, nå Safirskolan, med rundt 450 elever i grunnskolealder. El Nadi er egypter og en av de seks islamistene som svensk sikkerhetstjeneste, Säpo, satte i varetekt i mai i år, og som regjeringen nå har fattet endelig vedtak om å utvise. El Nadi og «kolleger» anses å true Sveriges sikkerhet.
– Forenelig med verdigrunnlaget
El Nadi solgte Vetenskapsskolan, som fikk nytt navn, Safirskolan, og som har ny ledelse. Den nye eieren skulle visstnok gjør alt for å bryte båndene til skolens ekstremistiske fortid. Så viser det seg at så sent som i september var tre av de fire hjemvendte IS-terroristene fremdeles ansatt ved skolen, to av dem med lærertittel. Dette viser informasjon skolen selv har gitt den svenske Skoleinspeksjonen 17. september. Skolens leder bekrefter at minst en av de fire er i dag lærer ved skolen. Og denne Svein-Erik Berg forteller til Expressen at «de etter lange diskusjoner har vurdert at det er forenelig med verdigrunnlaget» til skolen.
Det handler om en kvinne i 60-årsalderen med en sønn, Kamal Badri, som reiste til Syria og vervet seg til den islamistiske gruppen Kataeb al-Mujahereen, som senere ble en del av IS. Da også hennes datter giftet seg med en kjent IS-terrorist og tilsluttet seg IS i juli 2015, fulgte kvinnen i 60-årene med til Syria og levde med familien i det IS-kontrollerte området. Tilbake i Sverige har kvinnen også vært ansatt på det som var Vetenskapsskolan, og i tillegg jobbet ved en kommunal førskole i Gøteborg.
I dag är hon upptagen som lärare i Safirskolans personallista.
– Hun har vi virkelig gransket og koblet på igjen, sier Sven-Erik Berg, skolesjef ved Safirskolan, da vi spør han om læreren, skriver Expressen.
Da er jo 1000-kronersspørsmålet: Hvordan kan de ansette IS-ekstremister?
– De som ikke er dømte kan jobbe, svarer assisterende rektor, Aysenur Dogan.
– Vi har hatt en gedigen gjennomgang ved ansettelsen, vi kan jo ikke stenge folk ute, sier skolesjefen Svein-Erik Berg på samme spørsmål.
Struper avskåret
Også i september på listen over ansatte, viser det seg at en kvinne på 34 år dro til Syria i 2013 med barna sine for å bo i et av terroristgruppen Jaysh al-Muhajireen wal-Ansars kvinnehus. Hun og barna ble forsørget av terrorgruppen, som senere gikk inn i IS, mens kvinnens daværende ektemann, Hassan Al-Mandlawi, var befal for gruppen.
Den 34-åriga kvinnan anställdes av Vetenskapsskolan efter hemkomsten till Sverige. Hennes dåvarande make Al-Mandlawi dömdes till livstids fängelse för terrorbrott begångna i Syrien efter att filmer hittats där han var med då två män fick halsen avskurna samma år som familjen var där.
Da skolens ledelse fikk spørsmål fra Skolinspektionen om denne kvinnen, sier den assisterende rektoren Aysenur Dogan følgende:
– Hun er en trivelig og ambisiøs person. Vi har ikke fått noen signal som utløser en samtale. Slikt som dette er følsomt. Vi som arbeidsgivere kan også gjøre oss skyldig i lovbrudd om vi handler uten signal.
Skolesjefen Svei-Erik Berg legger til dette:
– Det har ikke kommet signaler om at den 34-årige kvinnen ”har vært der nede og herjet”, om det skulle være på det viset så er det klart at man tar tak i det.
Man tar seg i følgene tanke: Hvor mange ekstremister og IS-terrorister og – sympatisører i Sverige er ansatt i stillinger der de er i befatning med barn og unge? Og hva med Norge? Har vi også institusjoner med ledelser som har samme holdninger som Berg og Dogan utviser?