| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Vold og overgrep > Æresdrap > Rahila-saken: Æresdrap eller ulykke?

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Norskpakistansk kvinne æresdrept?
Rahila Iqbal Foro: Privat, fra Dagbladet

1. juni 2005 ble 20-årige Rahila Iqbal fra Holmlia drept i foreldrenes hjemlandsby i Pakistan. Familien til Rahila sier at hun ble drept i en bilulykke. Ektemannen, også han norskpakistaner, sier hun er æresdrept. Rahila og han giftet seg mot familienes vilje. Hun er sunnimuslim og han er ahmadiyyamuslim. Sunnimuslimer anser ahmadiyya for å være ikke-muslimer. Etter omfattende konflikter grunnet giftermålet, flyttet Rahila hjem igjen til sine egne. Ektemannen og venner av Rahila forteller at hun fryktet å bli drept og de advarte henne derfor på det sterkeste mot å reise til Pakistan. Men Rahila skal ha latt seg overtale til å dra da hun ble fortalt om en syk besteforelder. Hun dro lørdag, onsdag var hun drept, og torsdag var hun begravd.

Se også kommentar av informasjonsleder Hege Storhaug nederst på siden.


Rahilas død forblir en gåte

06.08.07: Mange norskpakistanske kvinner som HRS har snakket med, har i lang tid hevdet at Rahilas død aldri vil bli løst. Deres antagelse har vært at Rahilas far ville returnere til Norge som en fri mann – og kreve millioner fra den norske stat. Vi kan bare konstatere at de fikk rett. 2. august i år bestemte Riksadvokaten seg for å henlegge saken på grunn av ”bevisets stilling”. Men det er ikke Rahilas far, Azhar Iqbal, fornøyd med. Gjennom sin advokat, Abid Raja, vil de nå kreve millionerstatning fra den norske stat. Azhar Iqbal mener nemlig at norske myndigheter har bidratt til straffeforfølgelsen mot han i Pakistan. Raja er heller ikke fornøyd med at saken er henlagt på bevisets stilling, han hadde ønsket seg at saken ble henlagt ”som intet straffbart forhold”.

Rahilas enkemann er svært skuffet. Han har ført en lang kamp for å få Rahilas far for retten. ”Vi er skuffet over at saken ender på denne måten. Det er knyttet til at vi ikke fikk en grundig gjennomgang av alle sakens sider når den var til behandling i Pakistan,” sier enkemannens advokat Jan Kildahl til Dagbladet.no. Han viser til at politiet i Oslo holdt deler av bevismaterialet i saken tilbake for pakistanske domstoler, av redsel for at bevisene skulle brukes i en sak der tiltalte risikerte dødsstraff. ”Dermed er deler av saken er behandlet i ett land, uten at det er gjort en total gjennomgang av sakens bevis, og det samme er skjedd i Norge. Det er fremdeles et åpent spørsmål hva som ville blitt resultatet dersom noe lands domstol fikk vurdere de samlede bevis,” sier advokat Kildahl.

Men hva som egentlig skjedde med Rahila synes å forbli en gåte. Og det synes verken hennes far eller advokat å være særlig opptatt av. Det er en skam for alle kvinner – både i Norge og Pakistan.


Rahila-saken til statsadvokaten

04.06.07: 1. juni 2005 ble 20-årige Rahila Iqbal fra Holmlia drept i foreldrenes hjemlandsby Randheer i Pakistan. Familien til Rahila hevdet hun ble drept i en bilulykke. Hennes fraseparerte ektemann, også han norskpakistaner, hevdet derimot at hun ble æresdrept. Faren, bestefaren og familien sjåfør ble alle mistenkt for drapet, men i november 2006 returnerte faren til Norge etter at han ble frifunnet i Pakistan. Men tross frikjennelsen i pakistansk rettsvesen, har Oslo-politiet fortsatt etterforskningen av dødsfallet med sikte på reise ny straffesak mot Rahilas far i Norge. Ifølge Dagbladet.no vil politiet i løpet av neste uke gi sin innstilling til Oslo Statsadvokatembeter. ”Det har vært fram og tilbake med forsvarer om mor og far vil la seg avhøre. Det ble endelig avklart torsdag denne uken. Når det eneste vi har ventet på er avhør av de mistenkte, og det ikke skjer, så har jeg bestemt meg, og sender min innstilling til statsadvokaten i neste uke,” sier politiadvokat Cecilie Schløsser Møller. Hun vil derimot ikke si hva slags innstilling Oslo-politiet vil komme med.

Det er usikkert om faren blir tiltalt for medvirkning til drap, slik han ble i Pakistan, men politiet vurderer kanskje å bruke en annen straffebestemmelse. ”Saken er kodet som drap, men under etterforskningen har man hatt straffebestemmelsen om å inngå forbund om drap i bakhodet. Under den bestemmelsen trenger man ikke bevis for at vedkommende har fysisk drept eller fysisk medvirket til drap,” sier Schløsser Møller.

Advokat Abid Raja, som har representert faren, Azhar Iqbal, overfor norske myndigheter i saken, mener han har fått helt andre signaler fra etterforskerne i Oslo-politiet. ”Denne saken trekker ut. Ikke bare Azhar, men hele familien ønsker å legge saken bak seg. Den er en enorm belastning,” sier Raja. Han stiller også spørsmål ved om det ut fra norsk lov er mulig å gjennomføre en ny straffesak i Norge, siden Rahilas far ble frifunnet for drapstiltalen i Pakistan. På spørsmål om hvorfor Rahilas foreldre ikke vil stille til avhør hos politiet, sier Raja at ”de ikke orker belastningen.”


Solid mistanke mot Rahilas far - men saken kan forbli uløst

04.05.07: Politiet i Oslo mener fortsatt at faren til avdøde Rahila Iqbal er innblandet i hennes død, melder Aftenposten.no. I fjor gikk faren, Azhar Iqbal, ut av tingretten i Mandi Baha-ud-Din i pakistanske Punjab som en fri mann, med hjelp fra blant annet den norskpakistanske advokaten Abid Raja. Oslo-politiet vil likevel ikke legge til side saken da de mener mistankene mot faren er solide. Politiet har avhørt 27 vitner og innhentet og analysert trafikkdata fra Iqbals telefoner. ”Vi har etterforsket ganske mye. At det er grunnlag for en solid mistanke, er det ingen tvil om”, sier politiadvokat Cecilie Schløsser Møller ved Oslo politidistrikt. Men det betyr dessverre ikke at politiet vil klare å oppklare saken.

Allerede i februar i fjor sendte politiet en formell henvendelse til advokat Raja der de innkalte Rahilas foreldre til avhør. Men ekteparet har stilt en rekke krav til politiet før de eventuelt bestemmer seg for om de vil la seg avhøre. Raja mener påtalemyndigheten ikke kan tiltale Azhar Iqbal i Norge, fordi "norske myndigheter bidro til forfølgelsen av Iqbal i Pakistan". Raja hevder at den norske ambassaden i Islamabad spilte en aktiv rolle i etterforskningen, noe flere kilder ved ambassaden benekter overfor Aftenposten. Oslo statsadvokatembeter er koblet inn i saken.

Hvis vi ikke får bekreftet hva som faktisk skjedde med norskpakistanske Rahilas død, er det et nytt slag i ansiktet på unge kvinner og menn i Norge som har opphav i land med sterke patriarkalske tradisjoner. Er hun faktisk brutalt myrdet, og morderne går fri, vil det kunne brukes som et sterkt pressmiddel til å få unge "opprørere" til å gjøre som foreldre og miljø krever. En norskpakistansk jente, som selv har kommet seg ut av et ufrivillig ekteskap med en fra Pakistan, sier til HRS at det ikke er mange i det pakistanske miljøet som tror at denne saken vil bli oppklart. Selv er hun hellig overbevist om at Rahila er myrdet. Og som hun lakonisk legger til: "Er det ikke dette Norge bygger opp til? At det pakistanske miljøet skal få 'blomstre' i Norge? Ja, gratulerer, nå har dere klart det. Selv drapskulturen er 'integrert'. Og tror dere det kan stoppes? Glem det! Dette kan vi."


Foreldrene til Rahila innkalt til avhør

28.02.07: Både moren og faren til avdøde Rahila Iqbal er nå innkalt til avhør av politiet i Oslo, skriver Dagbladet.no. Forsvarer Abid Raja krever at saken henlegges som ”intet straffbart forhold”. Moren ønsker ikke å bli avhørt av politiet, mens faren ikke vil ta stilling til om han vil snakke med politiet før han og Raja har fått svar på to spørsmål:

1. Om det ut fra norsk lovverk og Den europeiske menneskerettskonvensjonen er mulig å reise en ny straffesak på samme forhold som Iqbal er frikjent for i Pakistan.

2. Dersom det ut fra norsk lov er mulig å gjennomføre en ny straffesak, mener da politiet det vil være praktisk mulig å gjennomføre en straffesak i Norge på et forhold fra Pakistan.

Faren ble frikjent for æresdrap i Pakistansk rett, men i følge politiet i Oslo har de andre beviser liggende som ikke kom frem under rettssaken i Pakistan. Politiet ønsker avhør av foreldrene før de avgjør om det skal reises ny straffesak i Norge.


Oslo-politiet tar opp Rahila-saken

29.01.07: Oslo politidistrikt har ikke henlagt saken om Rahila, bekrefter politiet til TV 2 Nyhetene, melder Nettavisen.no. "Jeg skal ha et snarlig møte med etterforskerne slik at vi kan få innkalt mor og far til Rahila til avhør, noe vi ikke har funnet tid til før nå," sier politiadvokat Cecilie Schløsser Møller. Advokaten til Rahilas far, norskpakistanske Abid Raja, sier til Nettavisen at han ikke har fått beskjed om at politiet i Norge ønsket å gå videre med denne saken. "Det første vi nå vil ha avklart er om det i det hele tatt er mulig å åpne en ny straffesak i Norge når han er frikjent i Pakistan. Jeg mener vi har både norsk og internasjonal juss på vår side," sier Raja.

1. juni 2005 ble 20-årige Rahila Iqbal fra Holmlia drept i foreldrenes hjemlandsby i Pakistan. Familien påsto hun ble drept i en bilulykke, ved at bilen kjørte ut i en elv, men der sjåføren overlevde uten en skramme. Enkemannen, også han norskpakistaner, fastholder at Rahila er æresdrept. Rahilas far, bestefar og sjåføren ble mistenkt for å ha drept Rahila, men etter mye frem og tilbake i pakistansk rettsvesen, ble de frikjent i den pakistanske tingretten i Mandi Baha-ud-Din. Faren, Azhar Iqbal, returnere til Norge som en fri mann i november i fjor. Men Oslo-politiet skal sitte på bevis som knytter Azhar Iqbal til drapet på sin datter Rahila. Informasjonen som politiet besitter mot Iqbal ble aldri sendt til Pakistan, da Oslo-politiet fryktet at Azhar Iqbal kunne bli dømt til døden dersom opplysningene hadde blitt overlevert til pakistanske myndigheter. Aftenposten har tidligere snakket med flere sentrale kilder som har vært involvert i etterforskningen fra norsk side. Alle var enige om at Rahila mest sannsynlig ble drept.


Rahilas far er tilbake i Norge

30.11.06: Den drepte Rahila Iqbals far er nå kommet tilbake til Norge. Han er frikjent av pakistansk rett for å ha drept sin datter, etter å ha vært holdt tilbake i Pakistan i ett og halvt år. Azhar Iqbal frykter ikke at norsk politi vi fortsette etterforskningen mot han i Norge. "Jeg er ikke redd for det. Jeg ble frifunnet i Pakistan, og der fant de at jeg ikke har gjort noe," sier Iqbal til VG Nett. Politiet i Oslo har ennå ikke avhørt Azhar Iqbal, siden han dro til Pakistan så kort tid etter Rahilas død. Iqbals forsvarer, Abid Raja, ser ikke nødvendigheten av at politiet i Oslo etterforsker saken videre.

Det interessante er at advokat Raja, som tidligere har kritisert det pakistanske rettssystemet kraftig, nå har funnet ut at det likevel er til å stole på.


Rahila Iqbals far kan bli tiltalt i Norge

28.11.06. Oslo-politiet skal sitte på bevis som knytter Azhar Iqbal til drapet på sin datter Rahila (20), melder Aftenposten.no. Informasjonen som politiet besitter mot Iqbal ble aldri sendt til Pakistan, der rettssystemet frikjente ham for drapet. Oslo-politiet fryktet at Azhar Iqbal kunne bli dømt til døden dersom opplysningene hadde blitt overlevert til pakistanske myndigheter. Aftenposten har snakket med flere sentrale kilder som har vært involvert i etterforskningen fra norsk side. Alle er enige om at Rahila mest sannsynlig ble tatt av dage. Azhar Iqbal hevder sin uskyld, samtidig som han tror han vil bli mistenkeliggjort i Norge.

Azhar Iqbal, som er norsk statsborger, ønsker likevel å komme tilbake til Norge så raskt som mulig.


Rahilas far frikjent i Pakistan

20.11.06: Etter en rekke utsettelser av saken i Pakistan, ble Rahilas far, Azhar Iqbal, og hans to medtiltalte på lørdagen frikjent i den pakistanske tingretten i Mandi Baha-ud-Din for drapet på Rahila. Frikjennelsen er i følge Aftenposten.no basert på at vitnene som påtalemyndigheten førte i saken ikke forklarte seg i samsvar med det politiet hadde bygget tiltalen på, at obduksjonsrapporten ikke slår fast hvordan Rahila døde og at Rahilas fraseparerte ektemann ikke var til stede i retten.

Det er nå ventet at Azhar Iqbal vender tilbake til Norge. Det interessante i denne sammenhengen vil være om norsk politi sitter på aktuelle bevis i saken som gjør at Iqbals møte med Norge kan bli noe annerledes enn han kanskje forventer. Men spørsmålet er når han eventuelt kommer. VG Nett melder at Rahilas fraseparerte ektemann ønsker økonomisk støtte for å forfølge hennes frikjente far i en ny rettsrunde. Advokaten til eksmannen sier imidlertid at de er avhengig av norsk politi. "Vi er da helt avhengig av at norske myndigheter tillater oss å bruke noe av etterforskningsmaterialet som ligger i Norge for å oppnå et annet resultat i Pakistan," sier advokat Jan Kildahl. Oslo-politiet har nektet å utlevere materialet, fordi de frykter at den norske statsborgeren Azhar Iqbal kan bli idømt dødsstraff.


Rahila-saken starter igjen i morgen, eller...?

10.11.06. I morgen kan straffesaken om Rahila Iqbals død starte i Pakistan. Om den faktisk starter, gjenstår å se, da den hit til er utsatt over ti ganger. I retten står blant annet Rahilas far, Ashar Iqbal, tiltalt for drap på sin egen datter. Forrige helg var det et innledende rettsmøte i tingretten i Mandi Baha-du-Din. Saken måtte behandles på nytt i laveste rettsinstans, etter at Pakistans høyesterett i sommer beordret saken sendt tilbake på grunn av manglende bevis. Rahilas norskpakistanske enkemann mener hun er utsatt for et æresdrap, melder VG Nett


Rahila-saken utsatt for tiende gang

01.11.06: Rettssaken om Rahila Iqbals (20) meget spesielle dødsfall i Pakistan i fjor sommer, er utsatt igjen, denne gangen grunnet en syk advokat. Dette betyr at rettssaken nå er utsatt minst ti ganger. Ny beramming av saken er neste uke, melder VG Nett


Rahilas ektemann vil vitne i Pakistan

16.10.06: Nå er det snart 1 1/2 år siden Rahila Iqbal (20) fra Holmlia ble drept i foreldrenes hjemlandsby i Pakistan. Familien til Rahila påstår hun døde i en bilulykke, mens Rahilas norskpakistanske ektemann hevder hun er æresdrept. Rahila og han hadde giftet seg mot familienes vilje, da hun er sunnimuslim og han er ahmadiyyamuslim. Før helgen fikk enkemannen beskjeden han har ventet på i lang tid: Fylkesmannen i Oslo gir ham 20 000 kroner til å betale deler av de skyhøye advokathonorarene i Pakistan, slik at han gis mulighet til å forfølge saken i Pakistan. "Det betyr i alle fall at vi har advokat, men vi tror ikke tjue tusen dekker straffesaken," sier enkemannens advokat Jan Kildahl til Dagbladet.no. I og med at det var enkemannen som meldte fra om drapsmistanken, må han selv drive saken gjennom rettsapparatet. Så får vi håpe at enkemannens sikkerhet blir ivaretatt under oppholdet i Pakistan.


Rahila-saken utsatt igjen

04.09.06: Skal vi noen gang få svar på hva som skjedde med Rahila? Det ser mørkt ut, for nå er saken enda en gang utsatt i Pakistan. Faren Azhar Iqbal, som er siktet for å ha tatt livet av datteren, skylder flere hundre tusen kroner til rådyre pakistanske advokater. Ingen erfarne advokater vil nå ha den norske statsborgeren som klient, skriver VG Nett. Farens advokat i Norge, Abid Raja, sendte 5. mai i år en søknad til Fylkesmannen om pengehjelp, men har ikke fått noe endelig svar. Raja er forøvrig nylig selv dømt for å ha tatt for mye i salær. Nedre Romerikes tingrett kuttet salæret med omlag 300 000 kroner, skriver Aftenposten.no


Bestefaren og sjåføren fengslet på nytt

16.07.06: For to dager siden ble Rahila Iqbals bestefar og sjåfør, som begge er tiltalt for drap på jenta, pågrepet og fengslet på nytt. Faren er foreløpig ikke fengslet, men han har utreiseforbud, og kan derfor ikke komme tilbake til Norge. Les hos Nettavisen.no


Rahila-saken: mye penger, lite resultater

10.07.06: Rahila Iqbals drapstiltalte far er i pengekrangel med norske myndigheter, skriver VG Nett. Rahilas far ble innvilget 75 000 kroner i rettshjelp fra Fylkesmannen i fjor. Nå er mye av disse pengene borte, på grunn av bruk av stjerneadvokater i Pakistan som tar skyhøye salærer. Timeprisen for disse er om lag 6 000 norske kroner. Den norske ambassaden i Pakistan, som har forvaltningsansvar for pengene, har frosset resten av beløpet. Ambassadør Janis Kanavin i Islamabad mener Iqbal brøt avtalen ved plutselig å hyre en ny advokat, og derfor ble pengehjelpen frosset. I tillegg til disse pengene, kommer pengene som den norske advokaten Abid Raja skal ha i lønn og reiseutgifter til Pakistan, for å forsvare Rahilas far. Hvor mye dette er snakk om, sier historien ingenting om. Nå har i tillegg Raja sendt ny søknad til Fylkesmannen om mer penger for å forsvare Rahilas far. Til tross for at Norge bruker mye penger på saken til den uføretrygde norskpakistaneren, er det eneste vi vet at Rahila ble funnet død i Pakistan under mystiske omstendigheter, og at flere faktorer taler for at dette kan være en ren familiehenrettelse. Men nærmere noen løsning synes vi ikke.


Ny etterforskning i Rahila-saken

15.06.06: Oslo-jenta, Rahila Iqbal (20) døde under mistenkelige forhold i fjor i Pakistan. Jentas far er mistenkt for å ha henrettet Rahila. Pakistansk høyesterett ber nå om ny politietterforskning. Saksgangen i forhold til vitneforklaringene skal ikke ha vært korrekt utført, melder VG Nett


Ett år siden Rahilas død

01.06.06: I dag er det nøyaktig ett år siden norskpakistanske Rahila Iqbal (20 år) ble funnet død i Pakistan. Spekulasjonene om æresdrap har hele tiden vært langt fremme i saken, ikke minst fordi politiet i Norge i forkant ble tipset om mulig forestående drap på Rahila, og deretter funn av beroligende midler og sædrester i den avdøde kvinnen. Som første medium kan TV 2 Nettavisen i dag gjengi deler av innholdet i rapporten den norske politimannen skrev etter at Rahila døde i Pakistan 1. juni 2005. Både faren, bestefaren og familiens sjåfør er siktet i Pakistan i saken, som er utsatt på ubestemt tid. Ifølge Dagbladet.no står ikke bare saken stille i det pakistanske rettsvesenet, men de norske bevisene ligger fremdeles i Oslo.

Tiltalt for å ha truet med æresdrap - med henvisning til Rahila
En 41-åring er tidligere tiltalt for å ha truet sin ekskone med æresdrap, med henvisning til avdøde Rahila Iqbal. Ifølge tiltalebeslutningen skal han ha sagt: " Vet du hva Rahila-saken går ut på? Hvis du drar tilbake til Pakistan, så skjer det samme med deg. Hvis ikke faren din får gjort dette mot deg, så kan jeg gjøre det", skriver TV 2 Nettavisen. Nå er mannen tiltalt på nytt, denne gangen for å ha drapstruet ekskonas onkel hvis han vitnet i saken. Mannens advokat, Zulifqar Munir, sier hans klient nekter straffeskyld, og fokuserer heller på at mannen er varetektsfengslet på feile premisser.


Hemmelige dokumenter sendt Rahilas far sin forsvarer

04.04.06: Dagbladet.no meldte i går at advokaten til Rahila Iqbals enkemann frykter at straffesaken i Pakistan kan bli henlagt uten at de norske bevisene i saken er blitt vurdert. Dette fordi norsk politi fremdeles ikke har oversendt bevismateriale til Pakistan. Blant materialet som ligger i Oslo, er opplysninger om at norsk politi allerede før Rahila døde mottok tips om at hun var i fare. Også flere vitnemål fra nære venner av Rahila ligger i Oslo-politiets materiale. I dag forteller avisen at ved en tabbe på Riksadvokatens kontor ble hemmelige politidokumenter om Rahila-saken sendt til advokat Abid Q. Raja, som forsvarer Rahilas far, som er mistenkt for å stå bak dødsfallet.


Rahila-saken utsatt for andre gang

28.03.06: Etter planen skulle Rahila-saken tas opp 13. mars i Pakistansk høyesterett, men uten forvarsel ble saken plutselig utsatt til 28. mars. I dag skulle høyesterett avgjøre om kjennelsen fra Lahore skulle bli stående, eller om saken skulle sendes ned i rettsystemet igjen. Men nok en gang ble saken utsatt. Dermed må både Rahilas far, Azhar Iqbal, hennes bestefar og familenes sjåfør i Pakistan (som alle er mistenkt for å være innblandet i Rahilas død) og Rahilas enkemann belage seg på ny venting, skriver Dagbladet.no


Rahila-saken utsatt

13.03.06: Etter planen skulle Rahila-saken startet i dag i Pakistansk Høyesterett, men uten forvarsel ble saken plutselig utsatt. Ifølge nye opplysninger skal saken starte 28. mars. Høyesteretten skal ta stilling til om det var riktig av av lagmannsretten å avvise drapssaken under henvisning av mangel på bevis. De tiltalte, Rahilas far, bestefar og familiens sjåfør, risikerer dødsstraff hvis de blir dømt. Les i Aftenposten.no


Rahilas far får navn på tipser

27.02.06: I dag får faren til Rahila Iqbal vite hvem som varslet norsk politi om at datteren kunne bli drept. Gjennom sin advokat har faren tatt saken gjennom hele det norske rettssystemet for å få vite navnet på tipseren. Høyesterett kom med en endelig avgjørelse for halvannen måned siden om at norsk politi må gi fra seg alle opplysningene i Rahila-saken. Oslo politiet opplyser til TV 2 lørdag kveld at far til Rahila skal få tilgang til alle opplysningene omkring kvinnen som ringte førstkommende mandag, skriver Nettavisen.no


Frykter for livet til vitne i Rahila-saken

19.01.06: En norsk politimann ble varslet om at Rahila Iqbal skulle bli drept dagen før hun døde. Nå frykter politiet for kronvitnets liv, i følge Dagbladet.no


Rahila-saken henlagt i Pakistan

01.12.05: Lahore High Court har henlagt saken om Rahila med begrunnelse i grunnlovens § 199, knyttet til at retten mener politiet mangler fellende bevis i saken. Pakistansk politi mente det var familiens sjåfør som utførte voldtekten og drapet på Rahila Iqbal den 1. juni i år, etter ordre fra Rahilas far og bestefar. Men mangel på bevis fører altså til at vi antakelig aldri får sannheten på bordet. Nå er faren til Rahila på vei tilbake til Norge, melder VG Nett. På NRK.no fremkommer via advokaten til Rahilas tidligere ektemann at han er sjokkert over at saken er blitt avvist, og varsler en anke til Høyesterett.


Rahila-saken likevel til høyesterett

03.01.06: Lagmannsretten i Lahore i Pakistan avgjorde for en måned siden mente at politiets bevis i Rahila-saken ikke holdt og avviste saken, men nå har høyesterett i Pakistan bestemt seg for at den vil behandle saken likevel. Saken skal etter planen starte om få dager, i følge NRK.no


Rahilas far må bli i Pakistan

05.01.06: Rahilas far, Azhar Iqbal, møtte i dag i den pakistanske høyesterett, hvor han ble ilagt utreiseforbud fra Pakistan. 22. mars møtes partenes advokater for å legge frem sine argumenter i saken. Høyesterett vil da avgjøre om tiltalen skal bli stående eller om saken forkastes. Bli tiltalen stående sendes saken tilbake til den lokale domstolen, hvor Iqbal tidligere ble funnet skyldig i å ha bidratt til voldtekt og drap av sin datter. Les saken hos VG Nett


Rahilas far får innsyn i politidokumentene

12.01.06: Etter det tragiske dødsfallet til Rahila Iqbal i fjor sommer i Pakistan, som faren, bestefaren og sjåføren er mistenkt for å ha forårsaket, har norsk politi nektet å gi fra seg dokumentasjon i saken. Begrunnelsen skal blant annet være for å beskytte vitner. Men nå har Høyestrett avgjort at politiet må gi fra seg dokumentene, og at de også kan sendes til Pakistan til den forestående straffesaken. Avokaten til Rahilas far, Abid Raja, sier til VG Nett at "det er umulig å forsvare en klient, uten å vite hva politiet sitter på av materiale."


Les om Rahila-saken hos VG NETT sin egen samleside

Les om Rahila-saken hos Aftenposten.no:

01.12.05: Rahila-saken avvist i Pakistan.
27.10.05: Beordret voldtekt.
05.08.05: Funn av piller hjemme hos Rahila.
26.07.05: Rahilas far likevel ikke løslatt.
18.07.05: Rahila Iqbals mor avhørt.
14.07.05: Tiltalen mot Azhar Iqbal godkjent av retten.
12.07.05: Halvorsen tok opp Iqbal-saken.
07.07.05: Alle snakker om Rahila-saken.
07.07.05: Kan få dødsstraff.
05.07.05: Politet er sikre på drap.
01.07.05: Politiet får aldri vite hvem sæden kom fra.
01.07.05: Har ikke sjekket hvem som hadde sex med Rahila Iqbal.
30.06.05: Rahila kan ha blitt voldtatt.
30.06.05: Politiet avventer obduksjonen.
29.06.05: Politiet: beroligende stoff funnet i maven til Rahila.
24.06.05: Attføringspenger og utenlandsopphold.
22.06.05: Faren fikk forlenget varetekt.
20.06.05: -Meget hensynsløst av Aetat - sier Raja.
18.06.05: Staten tar regningen for advokat i Pakistan.
15.06.05: Blir på cella - etter eget ønske.
13.06.05: Faren fikk to dager til i varetekt.
12.06.05: Vitner sier Rahila Iqbals sjåfør sto på land.
10.06.05: Moren er forduftet.
09.06.05: Dømt for trusler og vold.
08.06.05:
Siktede fikk ikke snakke med forsvarer.
06.06.05: Familie mot familie.
05.06.05: Benekter drap, tillater obduksjon.
05.06.05: Familievold og kultur.
04.06.05: Frykter æresdrap.
04.06.05: Ahsan: Kan ikke være æresdrap.
03.06.05: Utelukker ikke æresdrap på norsk-pakistaner.

Les om Rahila-saken hos Dagbladet.no:

01.12.05: Rahilas far slipper rettssak.
24.11.05: Krav om piskeslag og dødsstraff.
27.10.05: Tiltalt for drap og voldtekt.
05.08.05: Jeg var redd.
28.07.05: UD: - Stiller oss helt uforstående til påstandene.
28.07.05: Hjelp meg hjem til Norge.
27.07.05: Her anmelder Rahilas søster eksmannen.
27.07.05: Rahilas far løslatt.
25.07.05: Iqbal slippes fri.
18.07.05: Rahilas mor avhørt.
13.07.05: Morfaren ble mishandlet.
10.07.05: Alt er løgn.
06.07.05: Rahilas mor er på rømmen.
05.07.05: Vitner så Rahila bli drept.
01.07.05: Rahilas far:- Jeg er sjokkert.
29.06.05: Rahila hadde beroligende stoff i maven.
22.06.05: Dramatisk fengslingsmøte i Pakistan.
22.06.05: Krever at Iqbal ikke tortureres.
20.06.05: Holdes i arresten.
15.06.05: Ba om å bli fengslet.
13.06.05: Forlenget fengsling for Rahilas far.
12.06.05: Har ikke startet testene.
09.06.05: Familietragedien lammer landsby.
08.06.05: Forklaringen er mistenkelig.
05.06.05: Familien sjokkert over æresdrap-beskyldninger.
05.06.05: Familien knust av sorg.
05.06.05: Dødsårsak klar om en uke.
05.06.05: Ikke mer liberale.
04.06.05: Vi kan ikke engang hilse på sunnimuslimer.
04.06.05: Familien truet oss.
04.06.05: Sjekker separasjonspapirene.
04.06.05: Kan ha vært gravid da hun døde.
03.06.05: Kjempet for kjærligheten.

Les om Rahila-saken i Nettavisen:

05.12.05: Raser mot Norge.
01.12.05: Avviser Rahila-saken.
27.10.05: Rahila ble voldtatt.
29.08.05: Ny utsettelse i Rahila-saken.
23.08.05: Kan få komme til Norge.
20.08.05: Morfaren hadde noe i teen.
11.08.05: Ber om norsk pengehjelp.
05.08.05: Fant sovepiller hos Rahila.
28.07.05: Rahilas far snakker ut.
27.07.05: Rahilas far ute.
26.07.05: Rahilas far fortsatt fengslet.
25.07.05: Rahilas far slipper ut.
19.07.05: Rahila-etterforsker fjernet.
19.07.05: Rahila-etterforsker fortsetter.
18.07.05: Rahilas mor avhørt.
18.07.05: Fortsatt fengsel for Rahila-tiltalte.
16.07.05: Iqbal ikke løslatt.
09.07.05: 20 vitner mot Rahila-mistenkte.
09.07.05: Hele familien tiltales for Rahila-drap.
07.07.05: Rahilas familie på sosialen.
06.07.05: Rahila ble drept.
02.07.05: Rahila-saken: Sædrester ødelagt.
30.06.05: Rahila kan ha blitt voldtatt.
30.06.05: DNA-spor på Rahila.
29.06.05: Rahila kan ha vært dopet.
27.06.05: Frykter for farens helse.
22.06.05: Ektemannen i politisamtaler.
22.06.05: Rahilas far fengslet i to uker.
20.06.05: 11 ankepunkter mot Rahilas far.
19.06.05: Staten betaler toppadvokat.
16.06.05: Pakistansk politi til Oslo.
15.06.05: Bestakk politiet for bedre soning.
15.06.05: Varslet drap - blir ikke sikret.
14.06.05: Ble advart om drap.
14.06.05: Pakistansk avhør av Rahila-mann.
14.06.05: Innrømmer tortur.
13.06.05: To dagers varetekt for Rahilas far.
13.06.05: Rahilas sjåfør sto på land.
12.06.05: Ny Rahila-etterforskning i gang.
10.06.05: Dropper ny obduksjon.
10.06.05: Ektemannen engasjerer kjendisadvokat.
10.06.05: Jeg fikk juling.
10.06.05: Rahilas mor er forduftet.
09.06.05: Vil ha Rahilas far utlevert.
09.06.05: Dømt for drapstrussel.
09.06.05: Vil knekke ulykkessjåføren.
09.06.05: Azhar Iqbal dømt for vold.
08.06.05: Fengslet i fem dager.
08.06.05: Familien vil være i fred.
08.06.05: Venter på blodprøve fra Rahila.
08.06.05: Pakistansk politi forsinket giftanalyse.
07.06.05: Fengslet etter norsk press.
07.06.05: Rahilas slektninger pågrepet.
06.06.05: Norsk lege skal obdusere.
06.06.05: Vil sende kvinne for å obdusere Rahila.
05.06.05: Her ligger Rahila.
05.06.05: Dyttet i elva av lastebil.
05.06.05: Kan aldri tilgi meg selv.
04.06.05: Tillater å åpne graven.
04.06.05: Dette er offentlig lynsjing.
04.06.05: Avventer svar fra Pakistan.
04.06.05: Rahilas søster truet til å gifte seg.
04.06.05: Separasjonen kan ha vært falsk.
04.06.05: Kan ha vært gravid.
03.06.05: Min kone ble drept.
03.06.05: Norsk kvinne død i Pakistan.


Kommentar av Hege Storhaug, HRS

Rahila og Shazia – to norskpakistanske unge kvinner med samme skjebne?

Sommeren for 10 år siden ble Shazia Saleh (21) fra Grimstad drept i Pakistan. Familien hennes forklarte at hun døde av elektriske støt fra et strykejern. Politiet i Arendal var sikre på at Shazia ble æresdrept; hun nektet å bli giftet bort til fetteren i landsbyen. Hun var glad i en annen. Men politiet oppklarte aldri drapet. Familien til Shazia stod samlet om en felles forklaring. I Pakistan i dag ligger Shazia fremdeles i en urørt og umerket grav. På den lokale politistasjonen vil man få den samme forklaringen på hennes skjebne som familien her har gitt til politiet vårt. Vil norsk politi denne gangen få klarhet i hva som skjedde da Rahila (20) fra Holmlia ble drept på onsdag i nabolandsbyen til Shazia?

Shazia var i åpen konflikt med familien sin. Hun ville ha frihet til å velge ektemann selv, men fetteren ventet på visum til Norge i en landsby i Punjab. Shazia rømte til krisesenter i Arendal, og videre derfra til bekjente som beskyttet henne. Faren døde plutselig av hjerteinfarkt og familien fikk telefonisk kontakt med Shazia. De skulle gravlegge han i landsbyen i Pakistan, og Shazia ble overtalt til å være med for å vise faren den siste æren. Faren begraves, og et foto fra begravelsen viser Shazia som gråter voldsomt ved den åpne kisten hans. Noen dager senere er det ny begravelse i storfamilien i landsbyen. Den må ha foregått på en helt annen måte – for, så vidt jeg kjenner til, fins det ikke et eneste foto av hendelsen. Shazia ble bare lagt i jorden.

Søsteren forteller
På bakgrunn av en tilfeldighet ble Shazia likevel ikke bare stille borte. Shazias yngre søster kom tilbake til Norge til skolestart høsten 1995. Hun var ikke den samme. Hun hadde store søvnproblemer, var innesluttet og konsentrerte seg dårlig på skolen. Hennes lærer var bekymret og prøvde å forstå hva som var problemet. En dag spør hun etter jentas storesøster, Shazia. ”Hun døde i Pakistan”, var svaret. Av elektriske støt fra et strykejern da hun strøk klær. Læreren stusset. Hun spurte videre, og videre, og en dag la hun mistanken kontant på bordet: ”Jeg vet at jenter i Pakistan blir utsatt for æresdrap. Jeg tror søsteren din er drept.” Da brast demningen, og gråtende fortalte jenta hvordan søsteren var drept med støt fra elektriske ledninger.

Men læreren gjorde ikke det vi alle ville gjort dersom for eksempel en norsk jente fortalte at søsteren var drept av familien. Hun informerte ikke politiet. Men hun fortalte andre, i fortrolighet, om hva som hadde skjedd med Shazia. Hvor mange, vet jeg ikke. Men en av de betrodde var en bekjent av meg i Grimstad. Denne kvinnen var på et tilfeldig kaffebesøk hos meg i Oslo påsken 1996. Mellom slurkene kaffe, sa hun med ett; ”du, forresten, ei norskpakistansk jente i Grimstad skal ha blitt drept i Pakistan”. Denne, bokstavelig talt, dødsalvorlige informasjonen, ble formidlet på en tilforlatelig måte, som i en parentes. Ikke fordi denne kvinnen mangler humanisme eller empati, men antakelig fordi Shazia ikke ”tilhørte oss” – hun hadde levd ytterst isolert de få årene hun bodde i Grimstad, og stort lengre bort fra Norge enn til Pakistan, både fysisk og kulturelt, kommer man knapt. Shazia tilhørte en annen verden selv om hun var ei ”nabojente”.

Informasjonen når politiet
Jeg kontaktet læreren sporenstreks. Hun fortalte alt hun visste – i fortrolighet. Info rmasjonen var knapp, men den var svært troverdig, først og fremst fordi informasjonen hennes kom fra søsteren til Shazia. Jeg var rådvill. Jeg var frilansjournalist, og jeg kunne vanskelig skrive en artikkel ut fra det lille jeg visste, også av hensyn til sikkerheten til Shazias søster. Jeg kontaktet vår tidligere charge d’affairs, Sjur Torgersen, som jeg kjente etter mange opphold i Islamabad, og ba om råd. Han var klar; gå til politiet med informasjonen. Jeg gjorde det. Og jeg ga informasjon videre til lokalavisa, Agderposten. Aftenposten plukket opp saken, og også VG. Politiet hadde mange avhørsrunder med alle familiemedlemmene her; mor, tante, onkel og søster. Politiet stampet. Alle familiemedlemmene holdt fast ved at Shazia døde mens hun strøk klær i et rom i andre etasje ved takterrassen. Det ble også lagt frem en legeerklæring på at hun døde av elektriske støt fra et strykejern.

Jeg skrev om Shazia i boken Hellig tvang – unge norske muslimer om kjærlighet og ekteskap (Aschehoug 1998), først og fremst som et eksempel på den åpenbare forskjellsbehandlingen hva gjelder lærerens reaksjon da hun fikk informasjon om et drap – og ikke reagerte med å melde fra til politiet fordi det var ei jente av ikke-vestlig opprinnelse. Boken ble lest av TV2s reporter Tonje Steinsland, som kontaktet meg. Hun lurte særlig på om jeg trodde vi kunne klare å lage en dokumentar der vi sannsynligjorde at Shazia var drept. Jeg svarte et kontant ja.

Man skal tukte kvinnene, sier politiet
Vi dro til Pakistan våren 1999. Jeg tror at de bildene som sitter sterkest igjen på seernes netthinne etter at filmen fra Pakistan ble kringkastet i oktober samme år, er bildene av politimesteren i Little Norway da han svarte på spørsmål om hva man gjør med en ulydig datter. Han forklart kort og greit hvordan hun må ”slås” på plass. Men hvis resultatet uteble, hva da? Politimesteren svarte med en håndbevegelse som i klartekst illustrert at strupen skjæres over.

Som sjef på politistasjonen, og dermed med hovedansvar knyttet til etterforskning av Shazias dødsfall, kunne politimesteren forsikre at hun døde da hun strøk klærne. Vi banket også på døren til Shazias storfamilie, og bestefaren hennes ga oss den samme forklaringen da han tok oss med på visning i rommet ved takterrassen.

Selvsagt drepte vi henne!
Liket av Shazia ble aldri obdusert av norsk politi. Det hadde dessuten også ligget i jorden i nesten ett år før politiet i Arendal ble informert om dødsfallet. Jeg er like overbevist som den nå pensjonerte politimesteren i Arendal, Finn Steikopf, om at Shazia ble æresdrept, noe den modige politimesteren sa rett ut i dokumentarfilmen om Shazias skjebne. Jeg ble enda mer overbevist etter filmen var sendt, da vi fikk informasjon fra en god kilde om denne hendelsen: En norskpakistansk kvinne på besøk i området der Shazias familie bor, oppsøkte storfamilien. Hun trodde ikke på filmens klare antydning om at Shazia var drept. Hun fikk et klart svar; selvsagt hadde de drept Shazia!

Hvorfor benektet de ikke drapet overfor denne kvinnen? Fordi hun var pakistaner og ufarlig. Hele poenget ved et æresdrap er jo å demonstrere overfor omverdenen at man har ære, man viser styrke. Man manifesterer at man er en familie som skal respekteres og fryktes.

Får vi noe svar?
Får vi noen gang vite hva som skjedde da Rahila døde i Pakistan nå 1.juni? Var det en ulykke? Ja, sier Aslam Ahsan skråsikkert. Var det et æresdrap? Ja, sier Rahilas ektemann, like sikker i sin sak som Ahsan. Var det et æresdrap utført av ektemannen og/eller hans familie? Dette spørsmålet har jeg ikke registrert er reist. Men dette er også en mulighet man ikke må utelukke. Norsk politi er lovet obduksjon av liket. La oss håpe at så skjer. Kanskje en obduksjon kan gi svaret. Men hvis, og jeg understreker hvis, eksperter etter en obduksjon skulle slå fast at Rahila vitterlig ble drept – hvem drepte henne? Det svaret tviler jeg sterkt på at vi noensinne vil få. Hvis ikke samvittighetskvaler innad i storfamilien skulle slå sprekker utad.

Kanskje det mest tankevekkende i dag er at norske myndigheter, som andre europeiske lands myndigheter, ikke vet hvor mange (særlig) unge kvinner som er tatt med tilbake til opprinnelseslandet, og kanskje også drept. For oss i Norge er denne problemstillingen særlig aktuell knyttet til den pakistanske befolkningsgruppen her. De er desidert størst med i dag ca 27 000 personer, og ingen land i verdene registrerer flere æresdrap enn Pakistan. I fjor økte antall registrerte æresdrap av kvinner i Pakistan med rundt 25 %, fra 930 drepte kvinner i 2003 til 1 250 kvinner i 2004. Dette er bare toppen av isfjellet, mener eksperter.

Med tanke på Shazia Salehs skjebne og tilfeldighetene som førte til at det ble satt lys på mørket rundt henne, er det vanskelig å tro annet enn at det fins flere tilfeller av drap på unge norskpakistanske kvinner - som omfattes av de ufattelig mange uregistrerte æresdrapene i Pakistan.

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2005